Пшеница, царевица, слънчоглед: с войната в Украйна световните цени на

...
Пшеница, царевица, слънчоглед: с войната в Украйна световните цени на
Коментари Харесай

ООН: Храните през 2022-а са били най-скъпи в историята досега

Пшеница, царевица, слънчоглед: с войната в Украйна международните цени на храните доближиха най-високите си регистрирани в миналото равнища през 2022 година, заяви Организацията на Организация на обединените нации за издръжка и земеделие (ФАО), представена от Франс прес.

Индексът на цените на храните на ФАО, който следи промяната в интернационалните цени на кошница от артикули, през декември е продължил спада си за девети следващ месец (с 1,9% надолу), т.е. под равнището си отпреди година.

През март международните цени на храните доближиха своите „ най-високи равнища в историята “ съгласно ФАО, защото нахлуването на Русия в Украйна увеличи риска от световна хранителна рецесия.

" Световните цени на пшеницата и царевицата доближиха рекордни равнища през годината ", съобщи агенцията на Организация на обединените нации, отбелязвайки, че Украйна е главен производител на зърнени култури и на слънчогледово масло.

Средната стойност на показателя на цените на растителното масло на ФАО също доближи връх за годината, когато тези на месото и млечните артикули даже доближиха " най-високите си годишни равнища от 1990 година насам ".

След това цените на питателните артикули още веднъж започнаха да падат от април, за девет поредни месеца.

Декемврийският показател на ФАО доближи приблизително 132,4 пункта, падайки с 1% под равнището си от преди една година през декември 2021 година

„ Въпреки това, за 2022 година като цяло (... ) показателят беше приблизително 143,7 пункта, или 14,3% повече от междинната стойност за 2021 година “, заяви ФАО.

„ Добре е, че цените на храните се успокояват след две доста нестабилни години “, сподели Максимо Тореро, основен икономист на ФАО, в изказване, добавяйки, че е от значително значение „ да останем бдителни и да се съсредоточим върху облекчение на световната продоволствена неустановеност “.

„ Цените на храните в международен мащаб остават на високи равнища, като доста артикули са покрай рекордно високи равнища, цените на ориза се повишават и към момента има доста опасности, свързани с бъдещите доставки “, сподели той.

Индексът на цените на растителното масло, който се намали с 6,7%, докара до месечния спад през декември. Той пада до най-ниското си равнище от февруари 2021 година, защото цените на палмовото, соевото, рапичното и слънчогледовото масло паднаха през декември.

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО е надолу с 1,9% по отношение на ноември заради по-голямата наличност на пшеница след прибиране на реколтата в южното полукълбо и спада на международните цени на царевицата, като се изключи ориза.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР