Пшеничените посеви в Добричкия регион са закалени при продължаващите благоприятни

...
Пшеничените посеви в Добричкия регион са закалени при продължаващите благоприятни
Коментари Харесай

Няма да има опасност за пшеницата в Добрич при рязко застудяване

Пшеничените посеви в Добричкия район са закалени при продължаващите удобни температури и няма заплаха за развиването им даже при внезапно захлаждане на времето, съобщи за Българска телеграфна агенция професор доктор Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури " в Добруджанския аграрни институт.

В Добричка област, която обичайно създава най-вече зърно в страната, масивите с пшеница през новата стопанска година доближават 1 202 000 декара.

Метеорологичните условия в района са идеални за укрепването на младата пшеница, защото температурната амплитуда не е огромна - от минус 3 градуса през нощта до 5-6 градуса над нулата денем, разяснява професор Киряков.

По думите му даже термометърът да падне в околните дни до минус 8 градуса и равнината да остане без снежна завивка, посевите няма да бъдат компроментирани. Няма и заплаха от каламитет на полски мишки, които през сухия септември и първата половина на октомври нямаше с какво да се изхранват, добави ученият.

Според него след падналите дъждове влагата в чернозема е задоволителна за посевите, които навлизат неподвижен. Важно е през зимата да има превалявания и да се натрупат задоволително ресурси към началото на март, когато пшеницата навлиза в мощна вегетация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР