Пряко участие в развитие на съвременен и независим Азербайджан, решение

...
Пряко участие в развитие на съвременен и независим Азербайджан, решение
Коментари Харесай

Големият приятел на България Мехрибан Алиева допринася за развитието на приятелски отношения между двата народа

Пряко присъединяване в развиване на актуален и самостоятелен Азербайджан, решение на обществени въпроси, обвързаност към концепциите за състрадание и морал, непрекъснато предпочитание да протегне ръка за помощ и да направи положително - всичко това е основата на житейската философия на първия вицепрезидент на Република Азербайджан, ръководителя на Фондация „ Гейдар Алиев " и посланика на благосклонност към ЮНЕСКО и ИСЕСКО Мехрибан Алиева. Работейки един до друг с президента Илхам Алиев, неговия сателит в живота и непосредствен съдружник, Алиева дава огромен принос за динамичното развиване на страната.
Тя сполучливо управлява фондация „ Гейдар Алиев " в продължение на 16 години. Възраждането и развиването на благотворителните обичаи на азербайджанския народ стават вероятни с помощта на персоналния образец на ръководителя на фондация „ Гейдар Алиев ".



В продължение на 16 години госпожа Алиева с чест извършва отговорностите си като дипломат на благосклонност към ЮНЕСКО. Бидейки по едно и също време и дипломат на благосклонност към ИСЕСКО, тя неуморно работи, с цел да осведоми света за историческото и културното завещание на Азербайджан и неговите действителности.
Особено Мехрибан Алиева е съсредоточена върху търсенето на решения за проблеми, пред които са изправени уязвимите пластове от популацията, и по-специално вътрешно разселените лица, които са изгубили домовете си вследствие на арменско-азербайджански спор. Ё1Първата й среща като първи вицепрезидент е била отдадена на преместването на бежанци и вътрешно разселени лица, краткотрайно настанени в общежитията в Баку и Сумгаит. Веднага след срещата е направен проект за деяние и стартира съответна работа. За къс интервал от време са усъвършенствани жилищните условия на 300 000 бежанци и вътрешно разселени лица. Миналата година още 5 923 фамилии на вътрешно разселени лица са преместени в нови жилища.
Инициативите на първия вицепрезидент като нови учебни заведения за новия Азербайджан, поддръжка за образованието, създаване на сиропиталищата и училища-интернати и развиване на предучилищни институции изиграват значима роля за възстановяване на образованието. В рамките на стратегия " Нови учебни заведения за новия Азербайджан ", стартирана през 2005 година, са издигнати и реновирани до 500 учебни здания, осигуряващи обучение на повече от 100 000 възпитаници. Ремонтирани са до 40 детски градини, част от постройките на сиропиталищата и училищата-интернати.



Фондацията " Гейдар Алиев " избира гр.Велико Търново за първа азербайджанска инвестиция в областта на културата в Източна Европа и включва крепостта Трапезица в листата на културните монументи за международните благосъстояния.
Откриването на архитектурно-музеен резерват „ Трапезица ", възобновен с поддръжка на фондация „ Гейдар Алиев ", се състоя на 22 септември 2016 година във Велико Търново. Първата дама на Азербайджан, президентът на фондация „ Гейдар Алиев " госпожа Мехрибан Алиева и вицепрезидентът на фондацията госпожа Лейла Алиева участват на церемонията, на която са посрещнати от премиера на България Бойко Борисов, кмета на град Велико Търново Даниел Панов и други български високопоставени лица. Това значимо събитие, необятно обхванато от азербайджанските и българските средства за всеобща информация, показва тесни връзки сред двата народа. Премиерът Борисов го дефинира като стабилен мост на другарство сред България и Азербайджан.
Освен това, на 22 септември 2016 година в Музея " Възраждане и Учредително заседание се състоя церемонията по удостояването на ръководителя на фондация „ Гейдар Алиев " Мехрибан Алиева със званието " Почетен жител на Велико Търново " и с купата " Доктор хонорис идея " на Великотърновски университет " Св. св. Кирил и Методий ".
Изказвайки признателност на Мехрибан Алиева от името на популацията на града, кметът на Велико Търново Даниел Панов отбелязва, че предлагането му тя да бъде определена за почетен жител е признато единомислещо на тържествено съвещание на Общинския съвет на 25 август 2016 година и е най-високото отличие на града.
Също по този начин по време на визитата първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева и министър председателят Бойко Борисов валидират пощенски плик с марка, отдадена на крепостта Трапезица, която е взаимно издание сред България и Азербайджан.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР