Прозрачно ли е взето решението за преминаване на НИМХ от

...
Прозрачно ли е взето решението за преминаване на НИМХ от
Коментари Харесай

НИМХ пита премиера защо го прехвърля към МОСВ

" Прозрачно ли е взето решението за прекосяване на Национален институт по метеорология и хидрология от МОН към Министерство на околната среда и водите? Смятате ли, че може да извършите заявената от Правителството смяна, без присъединяване на водещите специалисти в съответната област? Знаете ли, че на 06.01.2022 година сме подали писмо до Вас и министрите Василев, Сандов и Денков, подписано от всички управителни органи в Национален институт по метеорология и хидрология и подкрепено (с подписи) от 97% от работещите във всички структури на Национален институт по метеорология и хидрология в страната? Запознахте ли се с причините ни срещу това пренасяне? ", питат синоптиците.

Работещите в Национален институт по метеорология и хидрология питат още дали са ясни на Петков действителните претекстове на министър, учен от Българска академия на науките, Н. Денков за това предпочитание да „ извади “ една национална научна организация със 132-годишна история от Министерство на науката и да я трансферира към едно от осемте министерства, които обслужва с научни артикули.

" Знаете ли, че той в никакъв случай не е стъпвал в Национален институт по метеорология и хидрология и нито един път не се е срещал с управлението на Национален институт по метеорология и хидрология от назначението му за длъжностен министър до момента? ", написа още в писмото.

" Знаете ли, че с отпадането на правото на делегиран бюджет и образуване на временен излишък за Национален институт по метеорология и хидрология в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година в реалност ни се лишава опцията за присъединяване в интернационалните и национални научни планове и стратегии и да получаваме средства по тях? Чий е този „ пропуск “, питат още от Национален институт по метеорология и хидрология.

Експертите на Института упорстват за среща, на която да бъде разискван въпроса и нуждата от прекачване на института към екоминистерството, както и да се даде изясненост за метода, по който ще се финансира отсега нататък работата на учените.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР