Прозрачно и честно провеждане на изборите и повишаване на доверието

...
Прозрачно и честно провеждане на изборите и повишаване на доверието
Коментари Харесай

По-високо доверие в машините и борба с купения вот, поиска президентът от ЦИК и министрите

Прозрачно и почтено осъществяване на изборите и повишение на доверието в машинното гласоподаване и битка освен с тези, които купуват гласове, само че и с тези, които поръчват и заплащат това да се прави.
Прочетете още
Тези задания сложи президентът Румен Радев пред представители на институциите, виновни за подготовката и провеждането на идните предварителни парламентарни избори на 2 октомври.

На работната среща на " Дондуков " 2 са шефката на ЦИК Камелия Нейкова, служебните министри на вътрешните работи Иван Демерджиев, на превоза Христо Алексиев, на външните работи Николай Милков, както и представители на Министерството на електронното ръководство, Главна дирекция „ ГРАО “ и на „ Информационно обслужване “ АД.

Изборите би трябвало да доведат до голямо стабилно и отговорно болшинство, което да се заеме със стратегическите промени. Важно е това болшинство да се употребява с висока легитимност, само че тя идва от висока изборна интензивност. А пък тя идва както от предизборната акция, по този начин и виновна работа на администрацията, даващи убеденост в честността и прозрачността, изясни президентът.

Той прикани да се увеличи доверието в машинното гласоподаване, което на предходните избори способства за понижаване на купения избор и сбърканите бюлетини. Необходими са ясни дейности, които да доведат до убеденост в партиите и жителите в неналичието на операции в машините на всички стадии - от съхранението до софтуера.

Необходима е и дейна акция за машинното гласоподаване, сподели Радев и изиска всички материали за разяснителната акция да бъдат направени в точния момент.

Изборите предходната година демонстрираха, че може да се води резултатна война с купения избор, даде образец президентът. И изиска Министерство на вътрешните работи да стигне освен до купувачите на избор, само че и до поръчителите.

Съхранението на машините е проблем, за който неведнъж сме алармирали, изясни шефката на ЦИК Камелия Нейкова. Тя прикани за възстановяване на организацията при гласуването в чужбина, с цел да няма километрични опашки.

Решени сме да осигурим опцията на всеки жител да упражни законно правото си на глас, сподели вътрешния министър Иван Демерджиев. Всички положителни практики, които обезпечават законното протичане на изборите, ще бъдат приложени, изясни той. И се закани да се търсят всички благоприятни условия за определяне и формиране на производства против лицата, които манипулират и изкривяват изборния развой.

Около 700 до 750 секции чака да бъдат разкрити в чужбина външният министър Николай Милков. Министерство на външните работи се приготвя за организация на към 800 секции, с цел да имаме в задатък, изясни той.

Вече са дадени инструкции на посолствата и консулствата ни да изискат позволения за осъществяване на изборите от приемащите страни. Вече имаме постъпили към 10-ина позволения, изясни външният министър.

7,6 млн. лева са отпуснати за организация на изборите зад граница. Ще са нужни към 400 души от други ведомства, които да вземат участие в СИК в чужбина - като членове на комисиите или представители на държавната администрацията в тях. На места се постанова командироването на повече от един човек, тъй като от локалните общности няма искащи, изясни Милков.

Каквато и дата да се насрочи, постоянно ще има несъответствия и стеснение и би трябвало да се вземат специфични ограничения - Октоберфест, националният празник на Кипър.

По характерна организация изискват изборите в Русия и Украйна. В Русия считаме, че проблем няма да има. Там нормално имаме 4-5 секции, само че сега допускам, че ще бъдат 3, добави Милков.

По отношение на Украйна е поискано единодушие - от посолството в София, тъй като там е прекратена активността на нашата задача. Но ще разчитаме най-много на българската общественост там, защото командироването е невероятно в изискванията на боен риск, сподели министърът.

Предвид проблемите с летищата и забавянето и анулация на полети, той изиска по-бързо правене на изборните документи, с цел да може да се изпратят в точния момент.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР