Прозовавам Йорданка Фандъкова, като кмет на София и заместик-председател на

...
Прозовавам Йорданка Фандъкова, като кмет на София и заместик-председател на
Коментари Харесай

Паргов: Фандъкова да използва влиянието си, за да спре отпадането на „кафявата“ добавка

Прозовавам Йорданка Фандъкова, като кмет на София и заместик-председател на ГЕРБ, да употребява цялото си въздействие в партията и парламентарната група, с цел да се не допусне на второ четене да се одобри поправката в Закона за енергетиката за отпадане на „ кафявата “ добавка за произвеждане на електрическа енергия от когенерационни мощности. Този зов насочи водачът на Българска социалистическа партия – София и ръководител на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов при започване на днешна сесия на Общинския съвет.

„ Ако Народното събрание одобри предлагането на Делян Добрев и Валентин Николов, това заплашва съществуването на “Топлофикация София “ и на останалите топлофикации в страната, а следствията ще бъдат доста неприятни “, безапелационен е Паргов. Той уточни, че с цел да компенсира столичната топлофикация неналичието на такава добавка за производството на електрическа сила, ще би трябвало да се покачат фрапантно цените на топлинната сила. „ Това ще засегне директно всички софиянци, ползватели на топлинната услуга “, съобщи Калоян Паргов.

„ Предложението на господата Николов и Добрев не дава отговор на директивите на Европейски Съюз, тъй като в идентична обстановка Полша е извоювала това да не се смята за държавна помощ, за каквото става дума в отчета на двамата депутати от ГЕРБ “, изясни ръководителят на Българска социалистическа партия – София и добави: „ В тази обстановка се обезмисля действието на работната група в СОС, която от началото на годината търси най-хубавия модел, който да извади „ Топлофикация София “от рецесията “. Една от концепциите, с цел да се усилят приходите на сдружението, е да бъдат построени спомагателни мощности за произвеждане на „ кафява “ сила, тъй че да бъде непокътната обществено търпимата цената на топлинната сила. „ Бъдещето на „ Топлофикация София “ е в вложения в нови и по-ефективни когенерационни мощности, с оглед постигането на съответствие 1:1 на производството на топлинна и електрическа енерия. „ Ето за какво, в случай че се одобряват дефинитивно измененията в Закона за енергетиката, Българска социалистическа партия ще изтегли своите представители от работната група, тъй като работата им се обезмисля “, предизвести Калоян Паргов.

Заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия Милка Христова изясни, че сега „ кафявата сила “, която създава „ Топлофикация София “, посредством когенерация, се изкупува на по-висока цена от тази на общоприетата електрическа енергия. „ С тази разлика в цената ненапълно се компенсира цената на топлоенегията. Ако сега цената, на която се изкупува „ кафявата сила “ бъде понижена, „ Топлофикация София “ ще загуби доста съществени доходи, които няма по какъв начин да бъде обезщетена по различен метод “, сподели Христова. „ Неслучайно когенерационните системи се вършат, с цел да се реализира търпима цена на услугите със обществени функционалности. Законодателят, в това число и европейският, е решил, че избран вид сила може да се изкупува на по-висока цена с оглед постигането екелогични параметри и обществено търпими цени. Това би трябвало да се резервира “, смята юристката от Българска социалистическа партия.

„ С измененията, които се предлага, ще бъдат обслужени ползите на едрия бизнес, който недоволства от високите цени на енергийната борса и такса „ Задължение към обществото “, само че на процедура ще докара до в действителност банкрут на „ Топлофикация София “. За да не се случи това, единственият вид е КЕВР да понижи цените и страната директно да субсидира цената на топлинната сила. Но това е нещо, което европейското законодателство изрично не разрешава “, изясни Христова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР