Проявата Изкуство. Без граници. Пловдив ще започне на 1 септември

...
Проявата Изкуство. Без граници. Пловдив ще започне на 1 септември
Коментари Харесай

Номер 1 на видеоарта идва в Баня Старинна

Проявата „ Изкуство. Без граници. Пловдив ” ще стартира на 1 септември в „ Баня Старинна ” и СКЛАД в Тютюневия град. Това е 25-ото юбилейно издание на Седмицата на актуалното изкуство. Сега ще забележим най-голямото име на видеоарта - Бил Виола. Американецът ще покаже видеоинсталацията си “Мъченици. Земя, Въздух, Огън, Вода ”.

Другата суперзвезда, която обаче задочно участва на фестивала, е японката Яйой Кусама. На 3 септември в Lucky Дом на киното ще бъде показан документалният филм на Хедър Ленц „ Kusama: Infinity ”. „ Японската художничка е номер 1 в света и филмът за нея ще е едно от събитията в „ Изкуство. Без граници. Пловдив ”. За гостуването на Бил Виола сме водили договаряния повече от една година. Такива създатели са доста ангажирани ”, напомня уредникът Емил Миразчиев.

Яйой Кусама е на 91 години и живее от доста време по лично предпочитание в лудница. Тя е най-скъпата жива художничка, като платното ѝ „ Бяло по 28 ” бе продадено през 2014 година за 7,3 милиона $.

Седмицата на актуалното изкуство е част от деянията на ЕСК. Тя е проведена от съдружие „ Изкуство Днес ” и фондация Пловдив 2019. В юбилейното 25-ото издание вземат участие към 20 създатели от целия свят. Част от инсталациите ще бъдат в пространството СКЛАД. Другите са в „ Баня Старинна ”.

„ Това е най-силната ни и безкомпромисна седмица до момента. Поканили сме имена, които са звезди в целия свят, а тук не са познати ”, сподели художникът Емил Миразчиев. Изложбата се концентрира върху три, свързани между тях тематики. Едната е растящата консумация, която изчерпва естествените запаси. Другата са все по-честите екологични произшествия, станали към този момент непрекъсната опасност. Третата е силата на изкуството да ни влияе прочувствено.

Двойнственото човешко отношение към природата свързва творбите на Стоян Дечев и Бенедикт Партенхаймер. Авторите си задават въпроса: не е ли стигнало човечеството до една сериозна точка, в която напредъкът заплашва да унищожи основателите си? Инсталацията на Делфин Рейст “Непрекъснат напредък на потреблението ” е сериозен взор към капитала и натрупването му.

Фокусът на работата на Севдалина Кочевска са сегашното и неговите разнообразни светове - не компютърно генерираните, а напълно действителните. Надя Генова се интересува от индивида и множеството, които са в непрекъснато взаимоотношение.

Другите участници са Група 7+1, Стоян Дечев, Таус Махачева, Уте Рихтер, Юлиан Розефелд, scenocosme, FAMED, Марико Хори, Венелин Шурелов и други „ Изкуство. Без граници. Пловдив ” ще продължи до 30 септември.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР