„Проверявай“ и „Разкривай“ е антиутопичната дуология на американската писателка Джоел ...

„Проверявай“ и „Разкривай“ е антиутопичната дуология на американската писателка Джоел

Оруел и Бредбъри възкръсват в романите на Джоел Шарбоно 

„ Проверявай “ и „ Разкривай “ е антиутопичната дуология на американската писателка Джоел Шарбоно, фокусирана върху заплахите, обвързвани с безконтролното нахлуване на технологиите в живота ни, и за все по-осезаемата липса на сериозно мислене у хората.

Тя ще ви придвижи близо 100 години напред във времето, където родният ѝ град Чикаго наподобява знак на реда, спокойствието и просперитета. Главната героиня, 16-годишната Мери Бекли, е изправена пред компликациите, обвързвани със скорошната загуба на нейната майка и проблемния ѝ татко, чиято взаимозависимост от алкохола се ускорява. Малко откакто получава лист хартия с скрито обръщение макар че, тя схваща, че в света към нея има доста по-съществени казуси и смразяващи секрети, за които даже не е подозирала. Постепенно Мери осъзнава, че видимо сигурната и здравословна среда, построена с пропагандирана грижа за хората, в действителност се крепи на жестокостта и контрола.

Привидно естественият ѝ живот изцяло се прекатурва и тя би трябвало да взе решение какво е подготвена да жертва в името на правдата. Мери и нейните съмишленци приготвят съвършен проект, с който да срутен вечно балона на заблудата, само че начинанието е извънредно рисковано и непредвидени трудности слагат на тестване цялата им решителност. Двете книги се популяризират на българския маркет с логото на издателство „ Милениум “ и са измежду най-хитовите заглавия на родния маркет.

Джоел Шарбоно е американска романистка, създател на трилъри, мистерии и фентъзи, които непроменяемо оглавяват топлистите на Ню Йорк Таймс, Indie Bestsellers (класацията на Американските книготърговци) и YALSA Top 10 (Библиотечният опис с бестселърите на детско-юношеска литература) за финалните шест години.

Някои колумнисти дефинират романите на Шарбоно по този начин: „ Вземете „ 451° по Фаренхайт “ на Бредбъри и „ 1984 “ на Оруел, прибавете щипка Стивън Кинг, малко романтика и определени страници от „ Повелителя на мухите “ и консумирайте, до момента в който е още топло “.

Източник: pik.bg