Проверяват софтуеристите на “СмартматикЦИК назначи ITТренировъчните машини за гласуване вече

...
Проверяват софтуеристите на “СмартматикЦИК назначи ITТренировъчните машини за гласуване вече
Коментари Харесай

Тренираме на 460 машини за вота

Проверяват софтуеристите на “Смартматик ”
ЦИК назначи IT

Тренировъчните машини за гласоподаване към този момент са в общините, научи “Труд ” от членове на ЦИК. Репетициите могат да стартират върху 460 устройства.

Очаква се най-късно идната седмица да бъде генериран ключът от ЦИК, с цел да стартира инсталирането на листите в устройствата за гласоподаване.

След като ДАНС предложи на ЦИК да не подписват още веднъж контракти с компютърните експерти, свързани с “Демократична България ” и Политическа партия, вътрешният министър даде имена на професори и доценти по информатика от няколко български университета. С трима от тях комисията към този момент е сключила гражданските контракти. Тези експерти ще участват в складовете по времето, когато се качват листите в машините за гласоподаване, оповестиха от ЦИК. За всяко влизане в частния склад, където са устройствата за вота, охраняващите от жандармерията желали от ЦИК да уточни причина за влизането.
Около 250 софтуеристи ще вкарват листите в устройствата, от Съединени американски щати и Панама ще им оказват помощ 10 специалисти на “Смартматик ”, чиито имена Министерство на вътрешните работи е изпратило за инспекция.

Проблемът, пред които са изправени програмистите е със събирането на листите с имена на партии, обединения и самостоятелни кандидат-депутати на две страници, каквото условие имали от ЦИК.

В момента тече процесът по засвидетелствуване на сходство на устройствата, което се прави от Министерството на е-управлението, Института по метрология и Института по стандартизация.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР