Проверките на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за несъответствие между имущество и

...
Проверките на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за несъответствие между имущество и
Коментари Харесай

Заркова пита: Ще позволи ли Бойко Борисов да бъде вечно проверяван?

Проверките на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за противоречие сред имущество и приходи може да продължава с години преди комисията да стартира произвеждане по конфискация на едно имущество като нелегално добито.
Независимо че законът планува една такава инспекция да продължава не повече от година и половина, този период е инструктивен, т.е . проточването на инспекцията повече от 1,5 година не лишава комисията от право да се внесе иск за конфискация даже и години след старта на инспекцията за нелегално добито имущество.
Това всъщност приема Общото заседание на Гражданската гилдия (ОСГК) на Върховния касационен съд (ВКС) в Тълкувателно решение по дело №1/2018г., оповестено в четвъртък.
В Народното събрание сега пък стои един позабравен законопроект за промени в антикорупционния закон, импортиран още през декември 2018 година Законопроектът планува смяна в член 152, алинея 3 от ЗПКОНПИ, съгласно която отминалост за страната в производството по конфискация не тече от момента на започване на инспекцията .
Проектът беше признат на първо четене през март м.г. и от този момент остана без придвижване. Ако той стане закон, т ова би означавало да се сътвори опция КПКОНПИ да организира безконечни инспекции за неправомерност на имуществото , тъй като откакто един път започва една такава инспекция в границите на десетгодишния давностен период, тя стопира отминалостта и оттова нататък може да продължи безпределно.
По този мотив журналистката Анна Заркова попита - ще разреши ли министър председателят Бойко Борисов на личните си депутати да създадат и самия него постоянно проверяван.
Ето какво написа тя:
Чухте ли? Иде времето на безконечните инспекции за " нелегално имущество ". Едни депутати, като нищо, ще създадат от всички ни евентуални безконечни клиенти на това, което назовават КПКОНПИ или Комисия по корупцията. Ама вие не сте подкупен ли, господине? И не сте във властта? Толкова по-зле за вас.
Ако, откогато съществува, тая комисия е блъснала един-единствен подкупен властник, то ние не сме чули и разбрали. Имотите, които е лишила, са най-вече на сводници, наказани в чужбина. А парцелите, които запорира, са все на всякакви " недоказано отговорни " или " потвърдено почтени " - някогашни величия, предприемачи, бандити. И до момента в който ние с вас им плащаме компенсации след това, КПКОНПИ-то си гледа заниманието - меси се в политиката, като тормози немирните богаташи и опозицията.
Интересно Бойко ще разреши ли на личните си депутати да създадат и самия него постоянно проверяван? Да, той в този момент е на власт. Но си спомня евентуално по какъв начин в промеждутъка сред първия и втория му мандат, мигновено стана следствен по две каузи - за Чакъра и за " Ало, Ваньо ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР