Проверки по морските ни курорти започват фискалните инспектори на НАП,

...
Проверки по морските ни курорти започват фискалните инспектори на НАП,
Коментари Харесай

НАП започва проверки по морето за даване на заплати в плик

Проверки по морските ни курорти стартират фискалните инспектори на Национална агенция за приходите, взаимно с ИА „ Главната ревизия по труда “ (ГИТ), оповестяват от приходната организация. Проверката ще обхване всички заведения и търговски обекти. Ще се следи за това дали всички работещи в тях са със подписан трудов контракт, регистриран в приходната организация, и обезпечават ли се чиновниците върху действителната си заплата или получават част от възнаграждението си в плик.

Над 780 нарушавания откриха през лятото на предходната година фискалните инспектори. Нарушенията са на данъчното и осигурителното законодателство. Голяма част са за укриване на налози и осигурителни вноски, припомнят от Национална агенция за приходите.

В най-рисковите групи попадат сезонните служащи по морските ни курорти. На тях заплатата им се заплаща или част от нея „ под масата “, без обявление и внасяне на осигурителни вноски.

 

 фотография: БГНЕС

Недекларираният труд лишава служащите от доста осигурителни права, като компенсациите за безработица и майчинство, пенсия и други.

Те се лишават и от цялостния размер на по-високите данъчни облекчения за деца, защото те се пресмятат върху заплатата, на която се обезпечават лицата.

Калкулаторът на уеб страницата www.zaplatavplik.bg дава опция на служащите да обмислен загубите, като вкарат заплатата, на която се обезпечават и тази, която действително получават.

За да бъдат предпазени трудови и осигурителни права на служащите по време на сезонната им работа, те би трябвало да имат подписан писмен трудов контракт, който да е регистриран в приходната организация.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР