Проверката в Софийската районна прокуратура, извършена от екип от 21

...
Проверката в Софийската районна прокуратура, извършена от екип от 21
Коментари Харесай

Проверка установи системни нарушения и пропуски в СРП

П роверката в Софийската районна прокуратура, осъществена от екип от 21 прокурори от Върховната прокуратура под управлението на завеждащия отдел „ Инспекторат “, откри систематични нарушавания и пропуски, оповестиха от прокуратурата.

(*Видеото е архивно: Шефката на Софийската районна прокуратура и четиримата ѝ заместници подадоха оставки)

Тя стартира на 9 февруари и обгръща интервала 1 януари 2020 година - 25 септември 2023 година

Установено е, че

прокурори са се произнасяли по каузи от подготвеност на горестоящата Софийска градска прокуратура, което е нарушаване на закона. Констатирано е, че по едно съответно досъдебно произвеждане прокуратурата „ е употребена и като инструмент за решение на чисто търговски връзки и безпричинно е упражнявана наказателна принуда “.

Също по този начин проверяващите са открили нарушавания на вътрешните правила за използване на правилото на инцидентния асортимент при разпределението на делата и преписките.

В рамките на тематичната проверка е осъществен разбор на неприключилите, прекратените и спрените досъдебни производства, както и на преписките, по които са постановени отводи да се образуват наказателни производства.

Докладът от осъществената проверка ще бъде изпратен на Висшия правосъден съвет (ВСС), Висшия прокурорски съвет и Софийската градска прокуратура.

Проверяващият екип е дал рекомендации за възстановяване на работата за недопускане на компрометиране на правилото на инцидентния асортимент, както и за срочно, дейно и законосъобразно привършване на следствията.

Дни след почналата инспекция, административният началник на Софийската районна прокуратура Невена Зартова подаде оставка, която бе призната от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР