Проверката в Пирогов продължава. Директорът на лечебното заведение заяви, че

...
Проверката в Пирогов продължава. Директорът на лечебното заведение заяви, че
Коментари Харесай

Проверката в „Пирогов” продължава

Проверката в „ Пирогов ” продължава. Директорът на лечебното заведение съобщи, че тя е удължена до 10 юли и ще разяснява, откакто излязат резултатите.

„ Мисля, че до този миг няма нередности. Аз не съм индивидът, който записва пациенти. Аз съм доктор и си познавам сътрудниците. Смятам, че всички те работят обикновено и направиха толкоз доста по време на пандемията. Не имам вяра някой да е направил толкоз, колкото в „ Пирогов ”, разяснява шефът на „ Пирогов ” Асен Балтов.

В началото на месеца здравните управляващи започнаха инспекция в „ Пирогов " за подправени хоспитализации. Това разгласи заместник-министърът на опазването на здравето Димитър Петров.

Става дума за към 900 хоспитализации от началото на 2020 година досега. Пациентите са с сложени диагнози „ чернодробна цироза ” и „ хронична бъбречна непълнота ”. По думите на Петров подозренията са, че най-малко 1/3 от тях са подправени.

Пациентите са признати в Спешната болница в началото за лекуване на COVID-19, след което са наново приети в болница, само че с бъбречни или чернодробни диагнози. Здравната каса към този момент стартира да прави проверка.

„ Това е сложен развой, защото болните се търсят в къщите и се намират мъчно. Някои просто отхвърлят да спомагат ”, съобщи зам.-министърът на опазването на здравето.

В писмена позиция от „ Пирогов ” дадоха отговор, че сега текат не една, а шест инспекции. И допълниха, че лечебното заведение е едно от най-проверяваните в страната.
 Доц. Петър Атанасов: В Пирогов фантоми няма Доц. Петър Атанасов: В " Пирогов " фантоми няма
" Какво значи подправена хоспитализация? В нашата болница фантоми няма, всеки е пациент от плът и кръв, минал е избрана диагностик...

„ В „ Пирогов ” се работи под огромно напрежение. Всеки, който се е допрял до нас по време на пандемията - и на третата, и на втората вълна, е видял в каква тежка обстановка хората изнемогват. Не е редно да се постъпва по този начин. Възможно е да са позволени неточности. Ситуацията е такава, че би трябвало да си нечовешко създание, с цел да работиш без неточност ”, сподели проф. доктор Магдалена Лесева – нач. на микробиологичната лаборатория в „ Пирогов ”.

В случай, че се открият нарушавания, ще последват и наказания – безапелационни са от здравното министерство. „ Директори, които не са упражнявали надзор за такива неща, евентуално ще бъдат отстранени. Има и други учредения – неприятно ръководство. Не става въпрос за чистка, само че има някои проблематични лечебни заведения ”, уточни зам.-министърът на опазването на здравето Димитър Петров.

Над 50 са инспекциите, които текат сега и в други лечебни заведения в страната, споделиха за NOVA от НЗОК. Проверките били регулярни, а дали има нарушавания и какви са те - ще стане ясно, едвам откакто приключат.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР