Проверката на МВР относно сигналите, свързани с Мартин Божанов-Нотариуса приключи.

...
Проверката на МВР относно сигналите, свързани с Мартин Божанов-Нотариуса приключи.
Коментари Харесай

Калин Стоянов пред bTV: За аферата „Нотариуса“, къде е Пепи Еврото и убийството на Алексей Петров

Проверката на Министерство на вътрешните работи по отношение на сигналите, свързани с Мартин Божанов-Нотариуса завърши. Резултатите демонстрират, че във вътрешното ни министерство има общо 28 сигнала, касаещи Нотариуса. Това съобщи в изявление пред Владислава Тричкова министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той разяснява също издирването на Петьо Петров-Еврото, идната ротация и убийството на Алексей Петров.

„ От ГДБОП не е изтичала информация в посока на Нотариуса “, съобщи вътрешният министър

Виждаме се с Вас обаче безусловно минути след срещата ви с представители на Фронтекс. Какво стана ясно на тази среща?

Калин Стоянов: На срещата обсъдихме равнището на взаимоотношение увеличението на чиновниците на Фронтекс, които ще бъдат разположение най-вече на българо-турската и българо-сръбската граница.

Видяхте се и с турския основен прокурор. По каква тематика?

Калин Стоянов: Въпросите, които обсъждахме са отново по линия на взаимоотношение и метода на работа на двете страни. За да бъда малко по-конкретен, мога да ви дам и числа. Реално преди няколко дни изпратих следващия отчет до премиера и президента, в който ги срещаме със положението на незаконната миграция. В този отчет отчитаме спад с към 70% на броя на опитите за незаконно прекосяване на българската граница.

През есента и зимата е регистриран най-ниският миграционен напън от 10 години насам

Готови ли сме за Шенген на всички равнища?

Калин Стоянов: Категорично сме подготвени за Шенген на всички равнища и тази оценка е дадена и предходната година, когато тук имаше комисия и специалисти от 14 страни. Това, което ме твърдят сътрудниците е, че до първата половина на март ще сме подготвени механически за това, което следва по въздух и вода. Организацията е най-вече с концесионерите по летищата, за тях са множеството отговорности. Имаше известни компликации с Летище София, само че това, което ме твърдят сътрудниците е, че всичко върви по проект все още.

Да минем към престъпните тематики. Няма по какъв начин да не стартираме от Мартин Божанов-Нотариуса. Миналата седмица пред нас приказва шефът на Столична дирекция на вътрешните работи, който загатна, че към този момент има диря, най-вероятно и обвинен. Има ли?

Калин Стоянов: Вижте шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Любомир Николов не е човек който споделя нещо инцидентно. Щом го е споделил, има нещо поради. Основните въпроси следва да са към проверяващия екип.

Мима Куцкова-Дамянова сподели, че познава Нотариуса и то по дело, по което по-късно е била викана в КПКОНПИ

Бил ли е Божанов помощник на Министерство на вътрешните работи?

Калин Стоянов: Няколко пъти ми е задаван този въпрос и не преставам да давам отговор, че това ще бъде изяснено в границите на досъдебното произвеждане. Прокурорът е този, който може да изиска информация.

Стана ясно, че в Столична дирекция на вътрешните работи има общо 17 преписки и досъдебни производства, свързани с Божанов.

Калин Стоянов: Повече са сигналите свързани с Божанов. Ако не ме лъже паметта, те са тъкмо 28. Като 22 от тези сигнали са срещу Мартин Божанов, а останалите са тъжби и сигнали, които той е подавал. По всички тези сигнали сме изготвили информация по какъв начин е завършила инспекцията и къде са изпратени сигналите. Тези, които са против него - разбрахме - са от съседи, имотните измами.

Те показват цялостната си поддръжка към арбитър Владислава Цариградска и упорстват за неотложно следствие

Има ли за побой, за заплашване?

Калин Стоянов: Има друг вид сигнали за разнообразни осъществени съгласно жалбоподателите закононарушения от Нотариуса. Сигналите, които се изработваха от ГДБОП са за търговия с въздействие и пране на пари.

Разследването против него стартира след сигнал до ГДБОП. Тогава Вие сте на чело на дирекцията .

Калин Стоянов: Има няколко сигнала, които постъпиха съвсем в един и същи интервал от време в ГДБОП. Първият сигнал по спомен е от негова някогашна брачна половинка – Адрияна, в случай че не ме лъже паметта. Има няколко сигнала в това число и от АКФ. Ние ги направихме в един общ и го изпратихме на прокуратурата.

Бившият вътрешен министър Ви упрекна в приключване на информация. Знаете ли дали от ГДБОП е изтичала информация в посока Нотариуса?

Калин Стоянов: От ГДБОП не е изтичала информация в посока Нотариуса. ГДБОП е единствената конструкция, която под мое управление събра данни за формиране на досъдебно произвеждане. Ако Бойко Рашков е провеждал срещи с който и да е и е получавал информация, или в случай че е имал данни, че има теч от ГДБОП, би следвало да сезира дирекция „ Вътрешна сигурност “, която е директно подчинена на министъра на вътрешните работи.

Тя се осъществя под координацията на Европейска комисия

Той сезирал ли е „ Вътрешна сигурност “?

Калин Стоянов: Не знам, не мога да Ви кажа на този стадий. Би следвало той да ги сезира и в случай че има нарушавания и дейности или бездействия, би трябвало да е известена и прокуратурата.

Имате ли подозрения дали от Министерство на вътрешните работи, от което и да е равнище, е текла информация към Нотариуса?

Калин Стоянов: Не мога да изразя мнение. Мога да приказвам за структурата която аз управлявам – ГДБОП.

Секретен сътрудник клубът - защитаван ли е от полицията?

Калин Стоянов: Проверките, които направихме след изказванията по неоспорим метод демонстрират, че колите, които са били наоколо до заведението, не са коли на Министерство на вътрешните работи.

Това стана ясно на второто съвещание на краткотрайната комисия в Народното събрание по случая с Нотариуса

Знаете ли кой е ходил там? Някой загатва ли имена на магистрати и съответно на сегашния и.ф. основен прокурор или на някогашния основен прокурор?

„ Ние работим най-вече по осъщественото ликвидиране, не сме работили по това кой и дали е ходил там “.

Вчера шефът на отдел „ Киберсигурност “ разказа какъв е индивидът, заплашвал арбитър Цариградска, Категорично ли това е индивидът?

„ Имаме тенденция за човек, който всекидневно популяризира голям брой заплашителни имейли до разнообразни високопоставени чиновници, в това число Министерство на вътрешните работи и други организации. Отправя и имейли за взривни устройства в търговски центрове, учебни заведения и други институции. Имаме насоки, уповавам се, че до няколко дни ще го задържим. Аз персонално не съм се интересувал дали съм получавал “.

Петьо Петров-Еврото - още предходната седмица пред нас шефът на Столична дирекция на вътрешните работи сподели, че е жив и е в прилежаща страна. Къде е той?

„ Не мога да Ви кажа къде се намира това. Което знам сигурно е, че той е разгласен за държавно търсене и нищо друго не мога да кажа по този въпрос “.

„ Убития е главният индивид, към който се движи цялото следствие “, уточни основният секретар на Министерство на вътрешните работи

„ Осемте джуджета “ - сигналът и по този случай първо стига до ГДБОП.

„ Има спомен за този случай. Сигналът, в случай че не ме лъже паметта, беше входиран в края на 2021 година от АКФ. В къси периоди успяхме да правим инспекция и всички материали ги изпратихме на ВКП. За да има анонимни очевидци, би трябвало да има и формирано досъдебно произвеждане. В случая ние сме правили единствено инспекция “.

Има ли ги някъде имената на Борислав Сарафов или на Иван Гешев?

„ В качеството си на някогашен шеф на ГДБОП и сегашен вътрешен министър дебело наблягам, че във водената разработка и информация към ГДБОП не попада името на и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов. Тоест от извършените оперативно-издирвателни мероприятия не е открита съпричастност на Сарафов към кръга на проверяваните лица. Дали има и други имена на магистрати просто няма по какъв начин да разясня на този стадий “.

Проверяват се пространства в постройката на Съюза за стопанска самодейност

Алексей Петров - имате ли към този момент съответна диря?

„ Реално убийството на Петров, както на всички излиза наяве е тежко поръчково ликвидиране. Този вид убийства изискват по-сериозен и нескончаем интервал от следствие. Анализира се голям размер от информация, разпитват се очевидци, има голям брой експертизи. Има осъществени дейности в изискванията на необходимост, ние имаме това право като орган, който прави следствие. Става дума за случаи, в които можем да съберем или запазим доказателства по предмета на следствието. Дали има нещо намерено и какво – смятам, че този въпрос би трябвало да е към проверяващия екип. За да се стигне до разкриването на гарант на такова поръчково, ликвидиране преди всичко следва да стигнем до физическия причинител “.  

Полицията е задържала 29 пияни и 8 дрогирани водачи за последното денонощие

Успяхте ли да се справите с пияните и дрогираните водачи?

„ В момента и в актуалната година това ще е приоритет на Министерство на вътрешните работи. Мога да заявя, че започваме да отчитаме позитивни резултати. От момента, когато беше въведена мярката за лишаване на коли от водачи, които използват след алкохол или опиати имаме спад на открити такива водачи. Откакто е въведена тази мярка има отнети 314 автомобила и паралелно с това има конфискувани повече от 2200 автомобила “. Другото, което успяхме да реализираме и то сериозен резултат е по линия на събираемостта на санкциите. В резултат на ограниченията и най-много създаването и въвеждането на системата за електронно връчване, активиране на процеса на връчване на място. Отчитаме 50% растеж на събираемостта по отношение на предходната година.

„ Възнамеряваме от другата седмица жандармерията също да има опция да връчва наказателни постановления и санкции. Хората сега минават през образования. Ще засилим и третия метод - по пощата. Имаме хрумвания, които през идващите дни ще споделим и се надявам, че и там ще имаме резултат. Тъй като несъбирането на санкциите действително ускорява възприятието на безотговорност “.

Как да го схващат хората - ще може да ги спре и жандармерия ли?

„ Жандармерията е една от структурите, които имат голям запас. Ежедневно тези чиновници правят голям брой инспекции на пътя. Говорим за инспекции както на МПС, по този начин и на лицата в него. В момента, когато бъдат спрени, служителят ще има опция да ревизира дали той има административно наказване и надлежно, в случай че има - ще може да му връчи санкцията или наказателното разпореждане “.

По-рано секретарят на кметството на Търгу Жиу беше заловен с 0,51 алкохол в кръвта зад кормилото

Идеята с приемане по пощата скоро ли ще се завърши?

„ Това е двустранен развой. Освен ние ангажимент имат и чиновниците на пощата. Следва да вземем решението кое по какъв начин да се случи – само че ще е бързо. Абсолютно сложено е на масата, тъй че ще се случи. Нека не забравяме, че има сериозен размер хора, които въобще не знаят, че те имат наказателно разпореждане или санкция по фиш и целим те да си получат всичко “.

Обезпечени ли са обаче всички с коли, техника проби?

„ Предприели сме ограничения и в тази посока. Реално всички суми, които събираме се употребяват оправдано. Приключихме огромна социална поръчка за закупуване на коли за Пътна полиция. Ако всичко е наред, от април следва да стартираме да получаваме коли по линия на Пътна полиция “. Надявам се, че скоро ще приключим и процедурата по четири броя публични поръчки, предвиждаме да закупим 273 камери за надзор на скоростта. Работим и доста интензивно ТОЛ камерите да стартират да засичат междинна скорост “.

„ Третото нещо, което сполучливо постигнахме е бързото закупуване на двата броя автоматизирани системи за токсико-химичен разбор за съществуване на опиати в кръвта. Както знаете те са два апарата. Единият е в Института по криминалистика, другият – във ВМА. До края на април ще имаме още четири такива апарата. Работим интензивно само че проектирането и създаване на четири броя лаборатории в страната – в Пловдив, Варна, Бургас и Плевен, които ще засилят процеса на бързото правене на експертизи по линия на опиати в кръвта. Защото имаме сериозен проблем - стигаме и до 10 месеца закъснение “.

Коалиционното съглашение да е съгласно електоралната тежест, желаеха от ГЕРБ

Идва време за ротацията. Срещнахте ли се с премиера и Мария Габриел. Водили ли сте диалози и ще останете ли на този пост? 

„ През предходната седмица организирах среща с вицепремиера Габриел, на която изговорихме постигнатото по програмата на ведомството и показах част от целите на МВРза тази година. Затова кой министър ще остане на съответния пост - смятам, че решението ще се вземе от премиера и вицепремиера и това решение следва да бъде в съгласие с политическите партии от държавното управление “.

Към този миг нямате съответно предложение, по този начин ли да разбирам?

„ Не, нямам. Готов съм да довърша това, което аз и моят екип сме почнали “.

Вие на коя партия сте министър?

„ Аз съм министър на вътрешните работи и съм на българските жители. Аз не съм политическо предопределение, нямам политически пристрастия. На мен ми е препоръчано и съм назначен в качеството ми на специалист. Не знам дали партия е зад мен, само че би следвало тези, които поддържат държавното управление да са зад мен - и едната и другата страна “.

Той е неработещ министър, сподели Бойко Борисов

Министър Тагарев сподели, че БТР-ите, които би трябвало да изпратим на Украйна, са на Министерство на вътрешните работи. Така ли е и къде са те?

„ Бяха на Министерство на вътрешните работи. Бяха тези бронетранспортьори на Министерство на вътрешните работи. С решение на Министерския съвет от ноември предходната година доста ясно е посочено, че тези БТР-и логистиката по напредването е ангажимент единствено и само Министерството на защитата. На територията на жандармерия са тук в София. Когато има подготвеност да се извърши превоза, сме подготвени да ги предадем “.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР