Проверката на Медицински одит, наредена от министъра на здравеопазването Николай

...
Проверката на Медицински одит, наредена от министъра на здравеопазването Николай
Коментари Харесай

Какво откри проверката на болниците след смъртта на пациент

Проверката на Медицински одит, подредена от министъра на опазването на здравето Николай Петров след гибелта на 74-годишния Спас Добрев, е разкрила някои нарушавания, за които са формирани административнонаказателни производства, излиза наяве от прессъобщение на Министерството на здравеопазването.

Проверката засегна лечебните заведения УМБАЛ „ Александровска “, УМБАЛСМ „ Пирогов “, УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ и Центъра за незабавна здравна помощ в София (ЦСМП – София). Тя беше заповядана след отворено писмо до министъра от брачната половинка на Добрев – Евелина, в което тя описа, че се наложило да чакат кола за спешна помощ над час, а по-късно от „ Пирогов “ отказали да одобряват брачна половинка ѝ, защото се лекувал в „ Св. Иван Рилски “, която пък няма незабавно поделение. Добрев умря малко откакто беше признат в Александровска болница.

„ Св. Иван Рилски “

Проверката е посочила, че Добрев е постъпил в болничното заведение на 12 септември 2017 година за планово лекуване по клинична пътека „ Диагностика и лекуване на левкемии “, която е с най-малък болничен престой от пет дни. На 15 септември 2017 година той е напуснал по лично предпочитание, като към документите му не е приложено подписано осведомено решение за преустановяване на престоя, какъвто документ е наложително дължим.

Съпругата на Добрев заявява, че по категорично нейно гледище и със единодушието на лекуващия доктор на болния е позволено прибиране вкъщи.

За установените нарушавания са формирани административнонаказателни производства.

ЦСМП

Първият сигнал е подаден за пациента е подаден на 16 септември 2017 година в 16:19 ч., като недоволствата са за ниско кръвно налягане и зной. В 17:45 ч., час и двадесет минути след първото позвъняване , адресът е посетен от екип, който прави обзор, слага диагноза и установи нужда от незабавно превозване до лечебно заведение.

Линейката, осъществила превоза на пациента, е била оборудвана с цялата нужна инсталация, според условията на Медицински стандарт „ Спешна медицина “.

Проверката показва, че съществува проблем със закъснение на незабавните екипи на ЦСМП, гр. София, като казусът е обвързван с кадровия недостиг в системата.

Дневното дежурство в този ден в ЦСМП – София е обезпечено от 12 екипа – три реанимационни и девет лекарски, а постъпилите повиквания са общо 275 броя.

„ Пирогов “

В 18:15 ч. болният е в УМБАЛСМ „ Пирогов “, където, заради отвод за обзор и банкет на пациента , се постанова той да бъде превозен в УМБАЛ „ Александровска “ (18:25 ч.).

Пациентът не е регистриран в болничната осведомителна система на „ Пирогов “. Липсват документирани данни за осъществен обзор, не са извършени клинико-лабораторни проучвания за доказване или отменяне на работната диагноза на ЦСМП. Насочен е устно към друго лечебно заведение.

За всички открити нарушавания ще бъдат формирани административнонаказателни производства.

„ Александровска “

Проведените диагностично-лечебни действия на пациента при незабавната му хоспитализация в Университетска болница „ Александровска “, са в цялостен размер и подхождат на положението на пациента . Въпреки осъществените реанимационни дейности, в 20:25 ч. той почива.

След подадена от брачната половинка на пациента молба за освобождение от аутопсия, не може по безапелационен метод да бъде избрана главната причина за гибелта .

В писмото на брачната половинка на пациента са наранени въпроси от морално-етичен темперамент, за които Медицинският одит е сезирал Комисията по професионална нравственос към Българския лекарски съюз.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР