Проверката на кръвното ви налягане у дома е важна част

...
Проверката на кръвното ви налягане у дома е важна част
Коментари Харесай

Как се мери кръвно: Измерване с електронен и анероиден апарат у дома

Проверката на кръвното ви налягане вкъщи е значима част от ръководството на високото кръвно налягане (хипертония).

Здравните организации предлагат на хората с високо кръвно налягане да наблюдават кръвното си налягане вкъщи. Редовната инспекция на кръвното налягане вкъщи оказва помощ на персоналните лекари да дефинират дали лекуването работи.

Домашните апарати за кръвно налягане се оферират необятно и без рецепта. Но е значимо да знаете по какъв начин се мери кръвно с електронен уред и с анероиден (механичен) уред вкъщи.

Как се мери кръвно налягане

Без значение какъв вид домакински уред за кръвно налягане изберете, вярната приложимост изисква образование и процедура.

Занесете устройството на вашия персонален доктор, с цел да сте сигурни, че определения от вас уред е подобаващ. Научете се да употребявате апарата вярно.

За да осигурите тъкмо наблюдаване на кръвното налягане вкъщи:

  • Проверете дали вашето устройство мери вярно. Преди да употребявате апарата, помолете вашия снабдител на здравни услуги да съпостави показанията от вашия екран с показанията от монитора в медицинския кабинет. Освен това накарайте вашия снабдител да следи по какъв начин употребявате устройството, с цел да види дали го вършиме вярно. Ако изпуснете устройството ще би трябвало още веднъж да го сравните с различен уред, преди да го употребявате още веднъж.
  • В началото измервайте кръвното си налягане най-малко два пъти на ден. Измерете го първо заран, преди да ядете или да вземете някакви медикаменти. Измерете го още веднъж вечерта. Всеки път правете две или три измервания и сравнете резултатите. Вашият персонален доктор може да предложи премерване на кръвното ви налягане едновременно всеки ден.
  • Не измервайте кръвното си налягане незабавно откакто се разсъните.  Можете да се подготвите за деня, само че не закусвайте и не приемайте медикаменти, преди да измерите кръвното си налягане. Ако упражнявате след пробуждане, измерете кръвното си налягане преди подготовка.
  • Избягвайте храна, кофеин, тютюн и алкохол в продължение на 30 минути преди премерване.  Освен това първо изпразнете пикочния си мехур. Пълният пикочен мехур може леко да увеличи кръвното налягане.
  • Седнете и се успокойте преди и по време на измерването. Когато сте подготвени да измерите кръвното си налягане, седнете пет минути в комфортна позиция с некръстосани крайници и глезени. Гърбът ви би трябвало да е подпрян на стол. Опитайте се да сте спокойни и да не мислите за стресиращи неща. Не говорете, до момента в който мерите кръвното си налягане.
  • Уверете се, че ръката ви е сложена вярно.  Винаги използвайте една и съща ръка, когато мерите кръвното си налягане. Подпрете ръката си, повдигната до равнището на сърцето, на маса, бюро или подлакътник на стол. Може да се наложи да поставите възглавница под ръката си, с цел да я повдигнете задоволително високо.
  • Поставете маншета върху ръката, а не върху облекла. Навит ръкав, който е стегнат към ръката ви, може да повлияе на показанията. Може да се наложи да извадите ръката си от ръкава.
  • Измерете още веднъж. Изчакайте 1 до 3 минути след първото отчитане и по-късно направете друго. Ако апарата ви не записва историята на показанията на кръвното налягане или сърдечната периодичност, запишете ги.

Кръвното налягане варира денем. Показанията постоянно са малко по-високи заран. Също по този начин кръвното ви налягане може да е малко по-ниско вкъщи, в сравнение с в медицински кабинет.

Свържете се с вашия персонален доктор, в случай че имате някакви необикновени покачвания на кръвното си налягане или в случай че кръвното Ви налягане остане по-високо от нормално. Попитайте доктор при какви резултати би трябвало да посетите медицинския кабинет незабавно.

Защо би трябвало да проследявам кръвното си налягане вкъщи?

Проследяването на кръвното Ви налягане вкъщи може да помогне за:

Ранна диагностика Самоконтролът може да помогне на вашия доктор да диагностицира високото кръвно налягане по-рано, в сравнение с в случай че мерите кръвното налягане единствено понякога в медицински кабинет. Домашното наблюдаване е изключително значимо за хора с нараснало кръвно налягане или друго положение, което може да способства за високо кръвно налягане, като диабет или бъбречни проблеми.
Да следите лекуването си Единственият метод да разберете дали измененията в метода ви на живот или медикаментите работят е да проверявате кръвното си налягане постоянно. Мониторингът на измененията в кръвното налягане вкъщи може да помогне на вас и вашия доктор да вземете решения по отношение на лекуването, като поправяне на дозите или смяна на медикаментите.
По-добър надзор Самонаблюдението може да ви даде по-силно възприятие за надзор върху вашето здраве. Самонаблюдението може да ви помогне да се почувствате по-мотивирани да контролирате кръвното си налягане с усъвършенствана диета, физическа интензивност и вярна приложимост на медикаменти.
Намалите разноските си за здраве Самонаблюдението може да помогне за понижаване на медицинските визити.
Разберете дали кръвното ви налягане се разграничава отвън медицински кабинет Някои хора имат скокове на кръвното налягане заради раздразнителност по време на здравно посещаване (хипертония на бялата престилка). Други хора, чието кръвно налягане е наред в клиниката, имат по-високо кръвно налягане другаде (маскирана хипертония). Проследяването на кръвното налягане вкъщи може да помогне да се дефинира дали имате действително високо кръвно налягане.

Табл.1 (Как се мери кръвно с електронен уред и анероиден апарат)

Не всеки може да мери кръвното налягане вкъщи. За тези с погрешен сърдечен темп домашните апарати за кръвно налягане може да не дадат тъкмо отчитане.

Видове апарати, които да употребявате вкъщи

Повечето аптеки, магазини за медицински консумативи и някои уеб страници продават домашни апарати за кръвно налягане.

За да измерите кръвното си налягане вкъщи, можете да употребявате анероиден (ръчен) уред или дигитален. Изберете вида уред, който най-добре дава отговор на вашите потребности. Вижте следните характерности, когато избирате:

  • Размер:  Правилният размер на маншета е доста значим. Размерът на маншета, от който се нуждаете, зависи от размера на ръката ви. Можете да помолите лекаря, здравната сестра или фармацевта да ви оказват помощ. Показанията на кръвното налягане могат да бъдат неверни, в случай че маншетът ви е с неверен размер.
  • Цена: Цената може да бъде основен фактор. Домашните апарати за кръвно налягане се разграничават по цена. Имайте поради, че скъпите апарати може да не са най-хубавите или най-точните.
  • Дисплей: Числата на монитора би трябвало да са лесни за четене.
  • Звук: Трябва да можете да чувате сърдечния си темп през стетоскопа. (ако проверявате ръчно).

Анероиден уред за кръвно налягане

Измерване на кръвно налягане видео:

Анероидният уред ръчно ревизира кръвното ви налягане. Има габарит, който отчитате, като гледате стрелката на циферблата. Маншетът минава към горната част на ръката ви и посредством притискане на гумена помпа, с цел да се надуе. Анероидните апарати постоянно костват по-малко от цифровите монитори.

Цифров уред за кръвно налягане

Цифровите апарати са по-популярни за премерване на кръвното налягане. Те постоянно са по-лесни за потребление от анероидните устройства. Цифровият уред има манометър и стетоскоп в едно устройство. Има и знак за неточности. Отчитането на кръвното налягане се демонстрира на дребен екран. Това може да е по-лесно за четене от циферблат.

Тестовете демонстрират, че устройствата за пръсти и китки не постоянно обезпечават верни измервания. Тези устройства са чувствителни към разположението и телесната температура.

Експертите предлагат автоматизирано или електронно устройство. Вашият доктор може да ви помогне да изберете монитора, който е най-подходящ за вас.

Неща, които би трябвало да имате поради

Нормалното кръвно налягане е 120/80 или по-ниско. Високото кръвно налягане е 140/90 или по-високо. Ако кръвното ви налягане е сред 120/80 и 140/90, може да имате нещо, наречено прехипертония. Това значи, че сте изложени на риск от високо кръвно налягане.

КАТЕГОРИЯ КРЪВНО НАЛЯГАНЕ СИСТОЛЕН mm Hg (горно число) и/или ДИАСТОЛИЧЕН mm Hg (по-ниско число)
НОРМАЛНО ПО-МАЛКО ОТ 120 и ПО-МАЛКО ОТ 80
ПОВИШЕН 120 – 129 и ПО-МАЛКО ОТ 80
ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ (ХИПЕРТОНИЯ) СТАДИЙ 1 130 – 139 или 80 – 89
ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ (ХИПЕРТОНИЯ) СТАДИЙ 2 140 ИЛИ ПОВЕЧЕ или 90 ИЛИ ПОВЕЧЕ
ХИПЕРТОНИЧНА КРИЗА (незабавно се консултирайте с лекар) ПО-ВИСОКИ ОТ 180 и/или ПО-ВИСОКО ОТ 120

Табл.2 (Таблица за обикновено кръвно налягане – по какъв начин се мери кръвно)

Забележка: Диагнозата високо кръвно налягане би трябвало да бъде доказана от медицински експерт.

Прочети Още: 11 метода по какъв начин да свалите кръвното налягане

Медицински термини

Проследяването на кръвното ви налягане вкъщи може да бъде объркващо. По-долу е даден лист с термини, които е потребно да знаете.

  • Кръвно налягане: силата на кръвта против стените на артерията.
  • Хипертония: Високо кръвно налягане.
  • Хипотония: ниско кръвно налягане.
  • Брахиална артерия: Кръвоносен съд, който минава от рамото до под лакътя. Вие мерите кръвното си налягане в тази артерия.
  • Систолично налягане: Най-високото налягане в артерия, когато сърцето ви изпомпва кръв към тялото ви.
  • Диастолно налягане: Най-ниското налягане в артерия, когато сърцето ви е неподвижен.
  • Измерване на кръвното налягане: Изчисление както на систолното, по този начин и на диастолното. Изписва се или се демонстрира със систоличното число първо и диастоличното налягане по-късно. Например 120/80. Това е обикновено отчитане на кръвното налягане.

Често задавани въпроси

В кои часове се мери кръвното?
Един от най-хубавите способи да получите тъкмо отчитане на кръвното налягане е да мерите едновременно всеки ден, когато ви е комфортно. Избягвайте храна, кофеин, тютюн и алкохол в продължение на 30 минути преди премерване. Не измервайте кръвното си налягане незабавно откакто се разсъните.

Коя граница на кръвното налягане е по значима?
През годините учените откриха, че и двете цифри са еднообразно значими за наблюдаване на здравето на сърцето. Повечето изследвания обаче демонстрират по-голям риск от инсулт и сърдечни болести, свързани с по-високите систолични налягания (горната граница).

При мерене на кръвно три пъти едно след друго кой резултат се взема?
При три поредни измервания, разграничени от най-малко 1 минута, първото нормално е най-високо, междинната стойност от трите измервания се употребява като свидетелствуване за кръвно налягане.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР