Проверката на Комисията за енергийно и водно регулиране на това

...
Проверката на Комисията за енергийно и водно регулиране на това
Коментари Харесай

Дали сметките за парно през март са надути ще се разбере при изравняването

Проверката на Комисията за енергийно и водно контролиране на това по какъв начин са образувани сметките за парно в София през март не е открила нарушавания, а това дали сметките са надути или действителни, ще се разбере от изравнителната сметка. Това се схваща от данните в систематизиран разбор на регулатора, представени от Българска телеграфна агенция.

КЕВР изиска уточнения от топлофикационното сдружение след голям брой недоволства в медиите за високи сметки за парно през март. Потребители се оплакваха, че би трябвало да платят повече, в сравнение с през предходните два месеца, както и повече от същия интервал на предходната година. От компанията обясниха разликите с по-студеното време през март тази година, в сравнение с през същия месец на миналата, както и нарастването на цената от 1 април 2017 година с 23%.

В последна сметка обаче писмените тъжби в сдружението за времето от 17 до 26 април се оказаха единствено 26. Отделно е отговорено по телефона на 755 въпроса за дяловото систематизиране на силата и на 552 - съответно за мартенските сметки, сочат данните на КЕВР.

При инспекциите по писмените тъжби не са установени неточности в използването на Методиката за дялово систематизиране на топлинната сила в здания - етажна благосъстоятелност, която е приложение към Наредба номер 16-334 от 2007 година за топлоснабдяването, издадена от министъра на енергетиката, осведоми КЕВР.

Основната причина за многочислените възражения против фактурираната топлинна сила за март е това, че единствено 6% от битовите клиенти в София са декларирали действителен месечен доклад и получават фактури за действително потребената от тях топлинна сила. Останалите 94% получават месечни фактури, основани на планирано ползване за съответния парцел, според Методика за дялово систематизиране на топлинната сила, по която КЕВР няма пълномощия да се произнесе. След доклад на средствата за дялово систематизиране и правене на изравнителните сметки, тези клиенти ще получат информация за действителното си ползване през отоплителния сезон 2017-2018 и действителните отговорности към " Топлофикация София ", е заключението на регулатора.

Общо през миналия отоплителен сезон в КЕВР има 147 тъжби и сигнали от клиенти на топлофикациите в страната като към половината от тях са против сдружението в София, което е и с най-вече клиенти. Най-много са сигналите, свързани с дяловото систематизиране - 46.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР