Проверката на изходния код на машините за гласуване е последна

...
Проверката на изходния код на машините за гласуване е последна
Коментари Харесай

Нямаме съмнения в сигурността на машинния вот, да спрат внушенията на ГЕРБ за манипулации: ДБ

Проверката на изходния код на машините за гласоподаване е последна стъпка за обезпечаване на бистрота, само че процесът е задоволително сигурен и без нея. Това съобщи в изявление за NovaNEWS тази заран някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов. Той добави, че " Демократична България " желае кода, " тъй като по този начин е редно " и с цел да спрат внушенията на други партии, отпред с ГЕРБ, че машинният избор не е сигурен.

Държавата ще похарчи 7 млн. лв. за външна компания, която да извърши процеса по логистика и апаратура на машините за гласоподаване на идните избори. Според Божанов тези пари можеха да бъдат спестени, в случай че ЦИК беше назначила експерти в точния момент, както предвижда  Изборният кодекс.

" Именно по тази причина като министър предложих в бюджета за идната година да се заложат средства за основаване на експертни звена към ЦИК, които за обезпечат безпроблемната работа на машините по време на изборите. Така комисията не може да има повече оправдания, че не може да се оправи с процеса ”, разяснява той.

" Изпълнителната власт не трябва да взема решения от името на самостоятелен орган, определен от Народното събрание, каквато е ЦИК, по тази причина и от името на Министерството на електронното ръководство можехме единствено да даваме оферти, само че не и да се опитваме да вменяваме решения ", добави той.

От " Демократична България " упорстват РИК и ЦИК да стартират да одобряват подаването на листите с претенденти за изборите по електронен път, посредством система за несъмнено връчване.
Божанов изрази убеденост в служебния кабинет, че ще се оправи с организацията на изборите, само че насочи и остра рецензия към позицията на ръководещите по тематиката " Газпром " и ръководството на енергийната рецесия.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР