Проверката на дирекция „Противодействие на измамите” в Държавен фонд „Земеделие“

...
Проверката на дирекция „Противодействие на измамите” в Държавен фонд „Земеделие“
Коментари Харесай

Проверяват фонд Земеделие за рекет на фермери

Проверката на дирекция „ Противодействие на измамите” в Държавен фонд „ Земеделие “ и освобождението на шефа Димитър Димитров, за което „ Марица “ писа, е предизвикана от писмен сигнал, визиращ корупционни практики в същата дирекция. Сигналът, с който редакцията разполага, е изпратен до служебния министър-председател Стефан Янев, до служебния министър на земеделието проф. Христо Бозуков и до служебния вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов. Предоставяме със съкращения част от писмото:

„ Уважаеми господа, от години съм пострадал от протичащото се в дирекция „ Противодействие на измамите” в Държавен фонд „ Земеделие “, като смятам за належащо да ви срещна със протичащото се в Държавен фонд „ Земеделие “ и в частност в дирекция „ Противодействие на измамите”. Въпреки предоставените функционалности дирекцията бива употребена от настоящия си шеф за осъществяването на корупционни практики и спомагането на непозволено разходване на национални и европейски средства на дадени бенефициенти. Дирекцията е част от профилираната администрация на ДФЗ и нейна съществена активност е осъществяването на инспекции по подадени сигнали за съществуването на машинация. Във фонда са одобрени и вътрешни правила за администриране на нередности. Въпреки написаните правила същите не се съблюдават, а жестоко се нарушават.



В случай че против даден бенефициент постъпи сигнал, всички негови заявки биват спирани, до момента в който трае инспекцията от дирекцията, надлежно прокуратурата. В случая е налице съображение за прекъсване единствено и само на съответното заявление, а не на всички следващи заявки на ползвателя, само че това предписание изрично не се съблюдава. Като се принуждават ползвателите години наред да не получават своите дотации, което доста постоянно ги довежда до банкрут и до прекратяването на земеделската им активност.



В написаните вътрешни правила е посочено, че единствените инспекции, които чиновниците на дирекция „ Противодействие на измамите” следва да извършат, са такива за съществуването на зародило подозрение за машинация. Именно тези инспекции се употребяват от настоящия шеф на дирекция „ Противодействие на измамите” Димитър Димитров за изнудването на ползвателите.

Дирекцията беше превърната от предходните двама изпълнителни шефове Васил Грудев и Живко Живков в средство за лесна облага

При осъществяваната инспекция от страна на чиновниците, в случай че проверяваните дават желаната им сума, инспекцията завършва и проблеми не биват откривани. В противоположен случай инспекциите в никакъв случай не стопират. Като всяко последващо подадено заявление за подкрепяне се стопира на база миналата инспекция. Изготвят се безчет сигнали до прокуратурата против това лице и дотации не му се изплащат години наред. Не се съблюдават никакви периоди, нито избраните във вътрешните правила, нито заложените в Административнопроцесуален кодекс и Закон за ръководство на средствата от европейските структурни и капиталови фондове.



Има хиляди недоволни бенефициенти, които се жалват от описаните нагоре дейности през годините, само че в никакъв случай не е била давана публичност на тези тъжби, защото двамата изпълнителни шефове са се грижели за това. Много огромен брой от прокурорските инспекции приключват с отвод за формиране на досъдебно произвеждане, защото не са налице данни за осъществено закононарушение, само че през това време са минали години. В ДФЗ се води указател на сигналите и оттова може да се направи информация за големия брой просрочени инспекции.

А зад всяка инспекция стоят човешки ориси, фамилии, доста разноски, пари

С цел увеличение обсега на деяние на дирекцията в цялостен прорез с разпоредбите и функционалностите, които извършва, се разпореждат инспекции по зародили подозрения за „ изкуствено основани условия “. Това също е превърнато в доходоносна скица, защото всички чиновници, претенденти и бенефициенти са наясно, че до момента в който се ревизират от „ Противодействие на измамите “, подписан контракт или анекс в никакъв случай няма да имат, както и няма да получат финансиране. По тази причина инспекциите съзнателно се бавят, не се разпределят в срок…Така карат проверяваните да търсят способи да схванат кой ги ревизира и няма ли да се извърши инспекцията. Повечето се принуждават да си платят, с цел да получат своите заплащания.

По тази скица шефът на дирекция „ Противодействие на измамите “, против нескромна сума, докара две огромни групи планове до подписване на контракти - за информация отчет №7, с №03-0416/5615 от 08.12.2017 година, отнасящ се за групите на Миню Стайков и фамилия Зайчеви "...
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР