Проверката, която министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разпореди на Изпълнителна

...
Проверката, която министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разпореди на Изпълнителна
Коментари Харесай

Съдят двама лекари за смъртта на пациент на хемодиализа в болницата във Видин

Проверката, която министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев разпореди на Изпълнителна организация „ Медицински одит “ във връзка гибелта на 50-годишния пациент К. М. и зародилата повреда на водоочистващата инсталацията за хемодиализа в МБАЛ „ Света Петка “ АД във Видин, установи нарушавания при оказването на здравна помощ на пациента в незабавно поделение.
Предстои образуването на административно - наказателни производства на дежурния в поделение „ Спешна медицина “ и на консултиращия кардиолог в лечебното заведение. Цялата документи ще бъде предоставена на Районната прокуратура във Видин. Пациентът К. М. е провеждал хемодиализно лекуване в интервала от 2014 до началото на 2017 година в диализен център „ Екзарх Антим “ ЕООД, Видин, а от февруари 2017 година лекуването се организира в Отделението по нефрология и диализно лекуване на МБАЛ „ Св. Петка “ АД.
Пациентът е имал голям брой болести, измежду които терминална хронична бъбречна непълнота, хипертонична нефропатия, дисметаболитен синдром, вторична ренална анемия, ИБС – положение след стентиране. На 1.10.2018 година пациентът е подлежал на планова хемодиализна процедура – втора промяна.
По данни на медицинския личен състав, той не се е явил, а е съобщил, че „ ще пропусне и ще пристигна за третата промяна “. Поради настъпилата повреда пропуща процедурата на 1.10. – трета промяна. На 2.10. в телефонен диалог е декларирал, че на 3.10. ще отиде със личен превоз до гр. Монтана, с цел да продължи там диализното си лекуване. В същия ден, 3 октомври, в 7.04 ч., в ЦСМП постъпва повикване от К. М. с недоволства от зной и прилошаване. Екипът е дошъл на адреса за 5 минути, а 10 минути по-късно пациентът е превозен до Спешно поделение.
Извършена е рентгенография, която потвърждава „ белодробен оток “. В хода на лекуването е извършена консултация и с кардиолог. Въпреки реанимационните дейности, в 8.40 ч. е регистриран „ екзитус леталис “. Проверяващите са установили, че в приложената документи няма информация за назначени и извършени параклинични проучвания, с което са нарушени разнообразни текстове от Закона за здравето и Медицинския стандарт „ Спешна медицина”. Тоест, дежурният доктор, направил прегледа на К. М., не е назначил и не са осъществени клинико-лабораторни проучвания на пациент в незабавно положение.
По отношение на водоочистващата система за хемодиализа назначената инспекция откри, че инсталацията за омекотяване на водата, употребена в процеса на хемодиализа в МБАЛ „ Св. Петка “ АД, - Видин, е аварирала на 1 октомври т. година, в резултат на високо налягане след премахване на проблем с магистрален тръбопровод. Това е наложило незабавното изключване на пациентите от процедурата.
До премахване на повредата е изключен дейонизиращият цилиндър от системата, което е разрешило до подмяната на авариралата част диализата да бъде осъществявана с пречистена, само че неомекотена вода. Своевременно е била основана организация за превозването на пациентите до Лом и Монтана по график.
Пациентите, поискали да се диализират в отделението по хемодиализа в МБАЛ „ Св. Петка “ АД - Видин, са подписали осведомени единодушия за осъществяване на диализа с пречистена, само че неомекотена вода. На 02.10.2018 година 16 души са диализирани в МБАЛ „ Св. Петка “ АД, Видин и при нито един от тях не са видяни странични феномени от вида на „ Синдром на твърдата вода”. На 04.10.2018 година отделението е прекратило активността по хемодиализа и е почнала подмяната на авариралата част на водоочистващата система. Във вторник, 9.10.2018 година, работата на отделението е била възобновена.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР