Проверка установи, че на плаж Созопол - централен за изграждането

...
Проверка установи, че на плаж Созопол - централен за изграждането
Коментари Харесай

Глобяват концесионера на плажа в Созопол заради багер в морето

Проверка откри, че на плаж " Созопол - централен " за построяването на защитни пясъчни валове (диги) е употребен пясък от заливаемата повърхност на морето. Това е нарушаване на съществени договорни отговорности и на концесионера " Ауто Фактор " ЕООД е наложена наказателна клауза в размер на пет на 100 от годишното концесионно заплащане, оповестиха от Министерство на туризма.

До инспекцията се стигна откакто преди две седмици локални жилители излязоха на митинг с гледище на спре построяването на дигите. Тогава концесионерът на плажа съобщи, че с укрепителните действия не се загребва пясък, а цели запазване на пясъчната линия от бурното море. Прокоповането обаче спря краткотрайно, след което още веднъж бе сниман екскаватор в морето на плажа.

 Снимка: bTV

От министерството прецизират, че нарушените от концесионера отговорностите са: да обезпечи опазването на околната среда, чистотата на морската вода в прилежащата акватория, флората, както и съхранението на биологичното многообразие в сходство с естествената биогеографска характеристика; при употреба на обекта на концесията да не поврежда околната среда; да не прави и да не позволява осъществяване на действия от трети лица, които могат да унищожат, увредят или да доведат до смяна в площта и качеството на морския плаж, или да увредят околната среда посредством допускане на придвижване на моторни транспортни средства върху морския плаж и рандеман на пясък.

Извършването на действия по създаване на защитни пясъчни валове (диги) или други уреди би трябвало да става след авансово координиране с способените органи, след установяване на съответните дейностите, припомнят от министерството и допълват, че предприемането на съответните действия следва да бъде осъществено след приемане на мнение за целесъобразността и законосъобразността им.

В мнение на концесионера, получено през днешния ден в Българска телеграфна агенция, се показва, че не дават отговор на истината споделените от локални поданици опасения, че се поврежда плажната линия. " От морето не се изгребва пясък и не се построяват защитни насипи. На плажа се правят само защитни действия по метода " контраборд ", които целят да запазят целостта на пясъчната линия и да се предотврати отнемането й от бурните талази през зимата ", показва концесионерът на плажа и добавя, че тези действия са съобразени със законовите условия и са в сходство със отговорностите по концесионния контракт. В мнението се припомня, че преди започването на защитните действия на плаж " Созопол - Централен " с публични писма са били известени Министерството на туризма, Басейновата дирекция и Регионалната ревизия по запазване на околната среда и водите. Контрабордът в задната част на плажа не поврежда флората или фауната и не визира околната среда, а единствената му функционалност е да противодейства на силата на вълните, акцентира концесионерът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР