Проверка, направена от Активни потребители, на детски играчки тип желе,

...
Проверка, направена от Активни потребители, на детски играчки тип желе,
Коментари Харесай

Проверка установи опасни детски играчки на пазара

Проверка, направена от " Активни консуматори ", на детски играчки вид желе, слуз или каша (известни на британски като " slime " ), продавани в страната, е открила, че шест от общо девет тествани продукта са рискови за децата.

През март месец са закупени 6 марки играчки от магазини " Jumbo ", " Комсед " и " Хиполенд ", както и 3 от онлайн магазини " Emag ", " Donbaron " и " Galaxytoys ". Те са изпратени до самостоятелна лабораторя за инспекция на наличието на 5 химически детайла, метали – Бор, Никел, Арсен, Кадмий и Олово. Референтните стойности за оптимално допустимите граници на металите са според Директива 48/2009 на Европейски Съюз.
 Кaк играчка изненада подвигна на крайник европейските страни  15 играчки от нашето детство, които децата ни ще обикнат
Цените на закупените артикули са сред 1 и 18 лв., като от " Активни консуматори " означават, че множеството сходни играчки са с доста ниска цена, което ги прави широкодостъпни за децата, а формата им може да ги подтикне към дъвчене и досег до устата и кожата.

В 6 от играчките е открито количество на химичния детайл Бор, което е над лимита от 300 мг/кг, като в някои от случаите равнището е с едвам 4мг/кг повече от допустимото, а в други с цели 707мг/кг повече. В таблица 1 по-долу може да видите резултатите от проучването.

Анализ на етикетите демонстрира, че участвалите в проучването артикули не дават отговор изцяло на условията. Най-сериозното отклоняване е неявяване на информация за наличието и компонентния състав, което е открито при 7 от 9-те марки. При съвсем всички играчки, текстът на етикетите е затулен и/или изписан с доста малък шрифт и на процедура е неразбираем за потребителите. В няколко от продуктите липсва предизвестие против усвояване, което е изключително настоящо тъкмо за този вид играчки които елементарно могат да бъдат комплицирани с храна/дъвка от децата.



Колко рисков е Борът?

Борът е химичен детайл, металоид, означаван със признака " B ". В природата се среща в дребни количества в състава на доста минерали, като най-известен е боракс. Борът се употребява необятно в промишлеността, да вземем за пример при производството на стъкло, като дезинфектант, инсектицид и други В детските играчки детайлът попада при влагането на боракс, който е част от компонентния състав на полимерите изграждащи продуктите вид „ slime ”.

Борът не е канцероген. Той е биологично деен детайл участващ в доста биохимични процеси. Силно отровен е за насекомите и по-слабо за хората и бозайниците. При поемане или контакт с кожата, лигавиците и очите съединенията на Бор водят до неспокойствие, инфектиране и дребни ранички, които нормално са обратими при преустановяване на въздействието. При редовно излагане на Бор се следят съществени репродуктивни и хематологични проблеми. Не е позволен за вложение в хранителни добавки. Съдържанието му в детски играчки е лимитирано с Директива 48/2009 на Европейски Съюз.

От " Активни консуматори " означават, че за последната година в европейската система за бързо предизвестие за рискови нехранителни артикули (Rapex) са маркирани към 40 играчки от вида желе, които са рискови за децата (таблица 2). При множеството от тях е повишено равнището на Бор, само че в част от тях има и повече олово и хром от разрешеното. В множеството случаи те са създадени в Китай.

Един от продуктите, неразрешени от Люксембург през януари 2019 година, е открит да се продава в " Хиполенд ". Това слага редица въпроси свързани с успеваемостта на контрола на пазара в границите на единния европейски пазар. Основният измежду тях е, не би трябвало ли да се увеличи координацията и съдействието на контролните органи, с цел да може контролът в свободния пазар да бъде по-ефективен? Заслужава да се разиска и въпросът, каква е отговорността на търговците, предлагащи артикули, които към този момент са нотифицирани като рискови от друга държава-членка?

Резултатите от изследването са подадени като сигнал към националния надзорен орган - Държавната организация за метрологичен и механически контрол към Министерски съвет.



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР