Проверка на прокуратурата е установила, че българската държава е собственик

...
Проверка на прокуратурата е установила, че българската държава е собственик
Коментари Харесай

Държавата започва съдебна битка за Руската църква

Проверка на прокуратурата е открила, че българската страна е притежател на храма макар нотариалния акт, публикуван през 1997 година в интерес на Русия. Той е формиран по молба на посланика на Русия въз основа на крепостен акт от 7 ноември 1898 година Прокуратурата е издирила този акт в Държавния списък като от него се схваща, че локалната власт в София е дарила дворно място на съветското дипломатическо агентство.

 

Прокуратурата се зае да обясни проблема със собствеността откакто през септември съветските свещеници, служили в него, бяха изгонени от България, тъй като са работили против ползите на страната. Ден по-късно храмът беше заключен.

 Проверката не е намерила данни за това, че съветската или руската страна са влагали средства в Руската черква. Няма доказателства за строителството на църквата, нито са изпълнени условията на Виенската спогодба за единодушие от българските способени органи непозната страна да придобие благосъстоятелност в страната. След края на втората международна война България е платила две трети от сумите, нужни за възобновяване на храма след бомбардировките, само че няма документи руската страна да е платила останалото.

 

Т. к. изводите на прокуратурата не пораждат правни последствия, в този момент проектът на прокуратурата е Министерството на районното развиване и благоустройството да заведе дело, посредством което собствеността на българската страна да бъде приета.

Върховната административна прокуратура не се е занимавала с това да изследва дали нотариусът, издал нотариалния акт, е работил добросъвестно.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР