Проверка на няколко институции откри замърсяване на водите на Струма

...
Проверка на няколко институции откри замърсяване на водите на Струма
Коментари Харесай

Проверка откри замърсяване на водите на три реки от ТЕЦ "Бобов дол"


Проверка на няколко институции откри замърсяване на водите на Струма и нейните притоци Рилска и Джерман, оповестиха от Министерството на околната среда и водите.

Проверяващите са открили, че водите са мътни, със характерен сиво-черен цвят, а източникът на замърсяване е Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “. Според сигнала мястото на замърсяването е при моста за с. Покровник, община Благоевград, обходени са сектори с обща дължина към 25 км по река Струма и нейните притоци Рилска и Джерман.

Замърсяването на Струма е станало посредством река Разметаница, десен приток на р. Джерман, в която се заустват отпадъчни води от активността на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “.



Дружеството е титуляр на Комплексно позволение, според което може да зауства в р. Разметаница пречистени отпадъчни води. В случая водите на реките Разметаница, Джерман и Струма са нечисти от заустване на отпадъчни води от Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, с извънредно високо наличие на замърсители, оповестяват от Министерство на околната среда и водите.

Извършено е контролно пробонабиране на двете места на заустване. След приемане на резултатите ще бъдат подхванати дейности по подготвеност за ангажиране на административно-наказателна отговорност, прецизират още от Министерство на околната среда и водите.

Изпълнителната организация по околната среда (ИАОС) към Министерство на околната среда и водите е почнала преразглеждане и актуализиране на комплексното позволение на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ поради открито редовно замърсяване на съображение на Закона за запазване на околната среда.

„ Целта на процедурата е въвеждане на нови условия и условия в разрешителното, които да подсигуряват съблюдаване на нормите, а настояването към Изпълнителна агенция по околна среда е отправено от контролиращите звена на Министерство на околната среда и водите – Регионална инспекция за опазване на околната среда и Басейновата дирекция в Благоевград “. Това сподели вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов откакто през вчерашния ден изненадващо посети Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ и Топлоелектрическа централа „ Република “.

Той посочи, че през годините персонално е подавал голям брой сигнали поради излъчвания от комина на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ без сероочистваща апаратура и постоянно получавал еднакъв отговор от Регионална инспекция за опазване на околната среда – че заради зародила повреда се е наложило потреблението на този комин.

Министър Сандов напомни, че против доста Топлоелектрическа централа в България има значително сигнали от жители за замърсяване на околната среда, правят се непрекъснато и инспекции от институциите. „ България има наказателни процедури от Европейска комисия, свързани с активността на Топлоелектрическа централа.

Срещу страната ни е заведено дело в съда в Люксембург във връзка с наднормени равнища на серен диоксид в региона на Гълъбово. Затова ние ще предприемем дейности против замърсителя “, безапелационен е министърът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР