Проверка на фактите: Развенчаване на нечестните атаки на Тръмп срещу прокурора на Джорджия Фани Уилис

...
Бившият президент Доналд Тръмп отправи залп от атаки, много от
Коментари Харесай

Бившият президент Доналд Тръмп отправи залп от атаки, много от които нечестни, срещу окръжния прокурор на Джорджия, който го преследва заради опитите му да отмени поражението си на изборите през 2020 г. в щата.

Както преди, така и след като беше обвинен в понеделник в окръг Фултън, Тръмп се насочи към окръжния прокурор Фани Уилис, избрана демократка, в речи, публикации в социалните медии и телевизионна реклама, публикувана по време на предизборната му кампания през 2024 г., която Тръмп също публикува в социалните медии. По-долу е дадена проверка на фактите на две от неговите неверни твърдения, подстрекателско твърдение, за което няма доказателства, и подвеждащо твърдение от рекламата на кампанията.

Легитимността на изборите през 2020 г

Тръмп многократно е обвинявал Уилис, че отказва да разследва предполагаемата кражба на изборите през 2020 г.

Той написа в публикация в социалните медии в неделя: „Единствената намеса в изборите, която се случи в окръг Фултън, Джорджия, беше извършена от онези, които фалшифицираха и откраднаха изборите, а не от мен, който просто се оплака, че изборите са фалшифицирани и откраднати. Имаме масивно и убедително доказателство, ако голямото жури иска да го види. За съжаление, публичността, търсеща D.A. не се интересува от правосъдието или от тези доказателства.

Първо факти: Твърдението на Тръмп за манипулирани и откраднати избори е лъжа. Изборите през 2020 г. бяха свободни и честни в окръг Фултън и в останалата част на страната и никой не ги фалшифицира или открадна. Победата на Джо Байдън над Тръмп в Джорджия беше потвърдена от бюлетините и от републиканския държавен секретар Брад Рафенспергер и републиканския губернатор Брайън Кемп. Повече от две години и половина след поражението си, Тръмп никога не е представил нищо, което да прилича на доказателство, че той е законният победител в Джорджия или президентството. Вместо това той е разпространил фалшиви твърдения, които са били старателно и много други, включително тези на Тръмп.

Например, Тръмп продължи през 2023 г. да твърди, че избирателните работници в окръг Фултън са заснети на видео как пълнят урните – въпреки че това твърдение беше развенчано през 2020 г. и въпреки че висши служители от неговото министерство на правосъдието са свидетелствали пред Конгреса, че лично са казали го през 2020 г., че видеото не показва никакви нарушения.

Окончателното преброяване на бюлетините в Джорджия показа, че Байдън победи Тръмп с 11 779 гласа. В телефонен разговор с Рафенспергер на 2 януари 2021 г. Тръмп накара държавния секретар да „намери“ достатъчно гласове, за да му осигури победа с един глас над Байдън в щата.

Убийство в Атланта

Тръмп написа в публикация в социалните медии в неделя, че вместо да отделя време за него, Уилис „вместо това трябва да се съсредоточи върху рекордния брой убийства в Атланта!“

Първо факти: Твърдението на Тръмп, че Атланта има „рекорден брой убийства“ е невярно. Въпреки че Атланта се бори със скок в убийствата от 2020 г. насам – част от ситуация, започнала преди Уилис да стане окръжен прокурор през 2021 г. – градът не е близо до рекорда си за убийства за всички времена.

Общият брой на Атланта за 2022 г., 170 убийства, е 23-тата най-висока годишна цифра от 1960 г. насам и дори не е сред първите 30 най-високи, когато се вземе предвид размерът на населението, според данни, предоставени на CNN в понеделник от криминалния анализатор и консултант Джеф Ашър, съ- основател на фирмата AH Datalytics. Общо 170 убийства през 2022 г. бяха най-високите в Атланта от 1996 г. насам и доста над общо 99 убийства през 2019 г., така че със сигурност бяха високи според последните стандарти на града, но твърдението на Тръмп за „рекорд“ не е вярно; в града са регистрирани 263 убийства през 1973 г.

Освен това, както отбелязаха медиите на Ашър и Атланта, убийствата са намалели значително в Атланта досега през 2023 г. в сравнение с 2022 г. – отново отразявайки по-широка тенденция в цялата страна. Атланта имаше спад от 25% на годишна база до 5 август, каза Ашер.

Рекламата на кампанията на Тръмп включва голям текст, който гласи: „НАСИЛИЕТО В АТЛАНТА: БЛИЗО 60% ПОВЕЧЕ УБИЙСТВА досега тази година“. Но това твърдение е силно подвеждащо, защото изобщо не става дума за тази година. Малък и избледнял текст в рекламата идентифицира източника на твърдението като статия във Fox News от преди повече от две години, юни 2021 г., която сравнява убийства досега през тази година с убийства в същия момент през 2020 г.

Твърдение без доказателства за афера с Уилис

Тръмп заяви в реч миналата седмица, че „те казват – предполагам – казват, че тя е преследвала определена банда и в крайна сметка е имала афера с ръководителя на бандата или член на бандата“. Той направи подобно твърдение в публикация в социалните медии в неделя, като написа, че Уилис „е обвинен в „афера“ с член на банда от група, която тя преследва“.

Първо фактите: Няма никакви доказателства за тези твърдения на Тръмп. Тръмп така и не обясни какво има предвид и кампанията му не отговори на искане на CNN за обяснение в понеделник, но изглежда, че бившият президент може да е грубо изопачил текст, в който рапърът YSL Mondo каза на списание Rolling Stone, че Уилис , която стана окръжен прокурор през 2021 г., го представляваше в случай на нападение при утежнени обстоятелства, когато работеше като адвокат през 2019 г. YSL Mondo беше цитиран да казва, че той е имал „хладни отношения“ с Уилис по време на делото му, наричайки я „страхотен адвокат“, който разбира реалния живот, но уточни, че са имали „разговори между леля и племенник, майка със син“. Той също беше перифразиран като каза, че не е имал контакт с нея, след като случаят му е решен.

Рекламата на кампанията на Тръмп цитира статията на Rolling Stone като предполагаема подкрепа за твърдението на рекламата, че „Уилис е била хваната да крие връзка с член на банда, която е преследвала“. YSL Mondo е съосновател на хип-хоп колектива YSL; Уилис преследва други членове на YSL, откакто стана окръжен прокурор (YSL Mondo не е сред тези обвиняеми), като твърди, че групата също е престъпна улична банда.

Но в статията нямаше признак, че Уилис се е опитала да прикрие връзките си с YSL Mondo. Всъщност тя потвърди пред Rolling Stone, че го е представлявала, когато е била на частна практика и каза, че го е харесала и продължава да иска той да успее. И в статията нямаше нищо, което да предполага, че двамата някога са имали връзка.

Тръмп има дълга история на приписване на неоснователни и провокативни твърдения на неназовани източници, като редовно използва неясни фрази като „те казват“ или „много хора казват“. Уилис изпрати имейл до служителите си миналата седмица, който по-късно беше получен от CNN, наричайки неуточнените твърдения в рекламата на кампанията на Тръмп „унизителни и неверни“ и им казва да не коментират.

YSL Mondo, чието юридическо име е Fremondo Crenshaw, е изправен пред обвинения за оръжие, наркотици и банди след ареста му в началото на август в друг окръг в района на Атланта. Неговият адвокат не отговори в понеделник на искане на CNN за коментар за тази статия.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР