Проверка на фактите: Противно на твърденията на Тръмп, убийствата в Атланта са намалели рязко тази година и далеч не са рекорд

...
Бившият президент Доналд Тръмп продължава да прави неверни и подвеждащи
Коментари Харесай

Бившият президент Доналд Тръмп продължава да прави неверни и подвеждащи твърдения за престъпността в Атланта.

Тръмп публикува неточни изявления в своята социална медийна платформа, докато атакува Фани Уилис, окръжен прокурор на окръг Фултън, който го преследва за усилията му да отмени поражението си в Джорджия на изборите през 2020 г.

В публикация в социалните медии в четвъртък следобед, часове преди да планира да се предаде за обработка в затвора на окръг Фултън, Тръмп заяви, че в Атланта „убийствата и другите насилствени престъпления са достигнали нива, невиждани досега“.

В публикация в понеделник Тръмп твърди, че Уилис „е позволил на убийствата и другите насилствени престъпления МАСОВО ЕСКАЛАЦИЯ“. Той каза по-късно в публикацията, че „Грузия не заслужава тази ГИГАНТСКА ВЪЛНА ОТ УБИЙСТВА!“ В друга публикация от понеделник той твърди, че Уилис „надзирава едно от най-големите КАТАСТРОФИ с убийства и насилствени престъпления в американската история“.

Първо фактите: Всички тези твърдения на Тръмп са неточни. Атланта не е близо до рекордни нива нито на убийства, нито на тежки престъпления. И в най-добрия случай е подвеждащо да се предполага, че Атланта има „гигантска вълна от убийства“ или да се твърди, че Уилис е позволил убийствата или насилствените престъпления да „масово ескалират“. Статистиката на полицейското управление в Атланта до събота показва, че броят в града е намалял с 25% досега тази година в сравнение с миналата година – и че тази година броят също е намалял с около 12% спрямо приблизително същата точка, годината преди Уилис да встъпи в длъжност. Насилствената престъпност също е намаляла рязко тази година.

Ще оставим настрана сложния въпрос колко отговорен е всеки един окръжен прокурор за спадове или подобрения в престъпната ситуация в своята юрисдикция. В действителност тенденциите в престъпността се влияят от сложна мрежа от местни и национални фактори.

Нека да разгледаме числата в Атланта, които опровергават твърденията на Тръмп.

Броят на убийствата и тежките престъпления в Атланта се подобри драстично тази година

Убийствата в Атланта се увеличиха от 2020 г. до 2022 г., част от национална тенденция от ерата на пандемията, започнала преди Уилис да стане окръжен прокурор на окръг Фултън през 2021 г. (Атланта е най-големият от 15-те града в окръга.) Общият брой на убийствата в Атланта за 2022 г., 170, беше най-големият най-високото в града от 1996 г.

Въпреки това, дори това число 170 не беше близо до ниво „невиждано досега“ или „рекорда“, който Тръмп по-изрично заяви, че е бил по-рано през август. Градът регистрира 263 убийства през 1973 г. Цифрите, предоставени на CNN от криминалния анализатор и консултант Джеф Ашър, съосновател на фирмата AH Datalytics, показват, че общата сума за 2022 г. е едва 23-ият най-висок годишен брой убийства в Атланта от 1960 г. насам – и дори не през неговите топ 30 най-високи, когато се вземе предвид размерът на населението.

И както показахме по-горе, тенденцията се е обърнала през 2023 г. Към събота е имало 80 убийства в Атланта през 2023 г. срещу 107 в същия момент през 2022 г. (Подобрението през 2023 г., подобно на спада от 2020 до 2022 г., който го предшества , е част от национална тенденция.) Несправедливо е Тръмп да твърди, че Уилис е „позволил“ убийството да „масивно ескалира“, докато убийствата всъщност са в рязък спад, точно както е несправедливо да се твърди, че тя „надзирава“ катастрофа с убийства без да отбелязва, че всъщност наблюдава значителни подобрения в общия брой на убийствата.

Историята е подобна за насилствените престъпления в Атланта в по-широк план. Насилствената престъпност в града далеч не е рекорд; Asher предостави цифри, които показват, че сегашният процент на града е много по-нисък от този през 1970-те, 1980-те, 1990-те и 2000-те години, особено в края на 1980-те и началото на 1990-те. Например Атланта съобщи за 16 097 насилствени престъпления през 1990 г. в сравнение с 4 609 през 2021 г., първата година на Уилис като окръжен прокурор, въпреки че имаше над 100 000 жители повече през 2021 г.

И картината на насилствената престъпност в града, подобно на картината на убийствата, става много по-добра през 2023 г. Ашер отбеляза, че „общата насилствена престъпност в Атланта е спаднала с 8% през 2022 г.“, дори когато убийствата са се увеличили, „и е намаляла с 23% досега през 2023 г.“ – тенденция, която, ако продължи, ще постави града приблизително на нивото от 2018 г., когато имаше най-ниското ниво на насилствена престъпност от 60-те години на миналия век.

Още едно невярно твърдение за Атланта

В един от постовете си в понеделник, атакувайки Уилис, Тръмп също каза: „Престъпността в Атланта е НАЙ-ЛОШАТА В НАЦИЯТА.“

Тръмп не каза какво има предвид под „най-лошото“. Но според всяка разумна статистическа мярка Атланта не беше най-лошият град в страната за престъпност дори преди подобренията тази година.

Ашър каза: „Коефициентът на убийства в Атланта беше приблизително 13-ият най-висок от 85 града, за които успях да събера пълни данни за убийства за 2022 г. Освен това, окръг Фултън дори няма най-високите нива на убийства или насилствени престъпления в Джорджия, попадайки на 8-мо най-високо ниво на убийства и 6-то най-високо ниво на насилствена престъпност за всеки градски окръг в Джорджия през 2021 г. (10-ти най-висок процент на убийства и 12-ти най-висок процент на насилствени престъпления процент за всички окръзи на Джорджия).“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР