Проверка на фактите на твърдения на Борисов, че заводът Неохим

...
Проверка на фактите на твърдения на Борисов, че заводът Неохим
Коментари Харесай

Заводът Неохим в Димитровград не фалира, както твърди Борисов. Печалбата на собственика от ГЕРБ е 75 милиона за 6 месеца

Проверка на обстоятелствата на изказвания на Борисов, че заводът Неохим в Димитровград банкрутира, демонстрира, че това не дава отговор на истината.

Печалбата на завода е 75 лв. единствено за първите 6 месеца на тази година, което е връх.

Собственикът е от ГЕРБ и е бил в листата за депутати.

" Промяната умъртви България. Аз не знам и няма експерт в света, който да каже по какъв начин работи подобен модел, в който би трябвало да дотираш тока, газа, нафтата, водата с 10% налози. Но съвършената стихия, която ще ни занули до дъно, стартира следващата година. "   Предвещанието направи някогашния министър-председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов в очевидно предизборно посещаване в торовия цех в Димитровград " Неохим ", който спирал - по думите му - поради високата цена на газа. Допълни, че такава страна не можел да ръководи, като че ли преди малко някой му я е предложил.

Явно усъмнил се в достоверността на внушението от приказките на Борисов Владислав Панев ( " Демократична България " ) ревизирал положението на изобразения като обречен на смърт торов цех. И какво се оказало? Заводът е на рекордна облага, написа OFFnews.bg.

Ето какво написа Панев през днешния ден:

" Вчера Бойко Борисов направи рейд в Димитровград, където изясни в каква рецесия е вкарал предходния кабинет локалния торов цех " Неохим ". Стана ми забавно в каква и отворих доклада му за първите 6 месеца на 2022 година.  Печалба от 75 млн. лв. (рекорд за сдружението за всички времена), близо 4 пъти повече спрямо предходната година. Приходите порастват близо тройно (защото нарастват и природния газ, и амониевата селитра, която създава " Неохим " ). Разходите за заплати са 12 млн., с осигуровките 15 милиона. Няма и 4% от размера на приходите.

Вижда се, че конюнктурата за " Неохим " е била повече от отлична ".

Той разяснява и затварянето на завода - затваряне не вечно, а за ремонт:

" Между другото нормално през лятото завода затваря за ремонт. Чух се със притежателя (познаваме се, роден съм и съм живял много години в Димитровград), съгласно който тази година са нямали такива планове, само че цените на газа в действителност ги удрят. Заради масирания импорт на азотни торове, на който не може да устои ".

" Иначе единственият съперник на " Неохим " - девненския " Агрополихим " разгласи, че работи на цялостен потенциал след 50-дневно спиране за рационализация. Той обаче влага в терминал за импорт на амоняк, тъй че не е подвластен изобщо от природен газ. Така без да моли страната за нещо, продължава да печели.... Значи който влага, си създава и не се оплаква от импорт на конкурентна продукция ", прибавя някогашният народен представител.

" А за какво Борисов реши да прави акция в родния ми Димитровград? Ми доста просто. Собственикът на завода Стефан Димитров предходната година беше претендент за народен представител на ГЕРБ и за малко да влезе в Народното събрание. Няма неприятно, но чак да банкрутира, откакто е спечелил 75 млн. лв. за шестмесечието, не знам " - приключва обявата си Панев и прилага документи за информация.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР