Проверка на държавното обвинение е установила, че депутатът от ГЕРБ

...
Проверка на държавното обвинение е установила, че депутатът от ГЕРБ
Коментари Харесай

Цацаров за депутата от ГЕРБ, искал подкуп в месо: Дори един суджук не е стигнал до премиера

Проверка на държавното обвиняване е открила, че депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов, чийто имунитет по-рано през днешния ден изиска основният прокурор Сотир Цацаров, е упражнявал напън над търговец за даване на 4 тона суджук. За задачата националният представител е употребявал името на премиера Бойко Борисов. Това се разбра от думите на Цацаров, представен от " Фокус ", на брифинг. Той добави, че нито един суджук не е достигнал до премиера.

" На 18 април 2017 до мен е постъпил сигнал от жител с посочено името на жителя и неговия адрес и разказани обстоятелства, които ние отъждествяваме като незаконна активност, осъществени на територията на град Добрич от Живко Мартинов. При осъществената инспекция се оказва, че жителят съществува и застава зад своите думи. Той е някогашен чиновник на Министерство на вътрешните работи и като подобен са му били известни доста обстоятелства и условия ", изясни Цацаров.

Успоредно с инспекцията на прокуратурата до министър-председателя постъпила и информация от ДАНС за евентуални злоупотреби от депутат. Борисов я е изпратил на основния прокурор. " Причината да се рапортува е, че националният представител е употребил доста интензивно името на премиера ", добави Цацаров.

Проверката на държавното обвиняване е завършила с извода, че има данни за осъществено от Мартинов закононарушение, само че досъдебно произвеждане ще се образува след снемане на имунитета му. По-рано през днешния ден националният представител разгласи, че непринудено се отхвърля от депутатската си отбрана. А инспекцията на прокуратурата дефинира като офанзива " отляво ".

Според събраните доказателства и свидетелски показания от 2012 година до през днешния ден Мартинов е упражнявал напън за даване на избрани облаги. Той е желал от търговец на няколко пъти да му даде общо 4 тона суджук. Депутатът е заставял търговеца да му даде суджука под предлог, че е включен в лист с хора, които би трябвало да подкрепят политическата активност на партията му и че в случай че не го направи, ще понесе неподходящи последствия.

Общата стойност на суджука била 45 хиляди лева, като националният представител заявявал, че стоката е предопределена персонално за министър-председателя. " Проверката е посочила, че даже един суджук не е достигнал до премиера ", обясни основният прокурор.

" Върху същия търговец е упражняван напън, с цел да мебелира с мека мебел офиса на политическата партия в града, като и да сложи климатична стена, още веднъж за потребностите на партията. Те обаче са се оказали в офиса на народния представител ", описа още Цацаров. Той добави, че на този стадий няма да уточни самоличността на подателя на сигнала и на очевидеца.

Освен за напън над търговеца за суджук и мебелиране на Мартинов ще бъдат повдигнати и други обвинявания. Общо те са пет и ще са за

изнудване, насила, опит за персонално укривателство, насила по отношение на орган на властта да извърши нещо по работа, насила във връзка с физическо лице.

По думите на основния прокурор има данни, че депутатът е упражнявал насила на управителен чиновник в Министерство на вътрешните работи - зам.-шеф на полицията в Добрич.

" Върху него е упражнявана насила както във връзка с напълно дребни случаи като отменяне на фиш, възложен на народния представител, през неотложно преустановяване на инспекция и освобождение на арестувани от чиновници на полицията товарни коли, натоварени с пясък, нелегално придобит от плажа на село Кранево и предопределен за частен хотел, до това да се реализират насилствени дейности от страна на органите на полицията под формата на полицейска инспекция по отношение на избрани лица – търговци, които са закупили пшеница от народния представител, само че не са му я заплатили. Спорът е бил безусловно търговски. Лицата са твърдели, че желаят хлебна пшеница, а националният представител им е дал фуражна пшеница, само че по този начин или другояче е смятал, че тези лица му дължат пари. След като не са му ги заплатили, той не се е обърнал към съда, а е упражнил незаконни дейности за да принуди съответния чиновник на Министерство на вътрешните работи полицията неотложно да стартира дейности за напън върху посочените търговци, до момента в който те си платят дълга към него ", изясни Цацаров.

Той добави, че са открити и данни за друго закононарушение, осъществено от Мартинов, обвързвано с злополука в Добрич през 2014 година При нея са починали двама души. " Виновният лидер е някогашен заместник-министър ", изясни Цацаров. Мартинов е осъществил напън върху длъжности лица на управителни позиции в полицията, върху представители на експертния ѝ състав, както и персонално върху окръжния прокурор на Добрич. Целта е била оневиняване на подсъдимия.

" В случая става дума за опит за персонално укривателство, само че като цяло в действителност дейностите са осъществени във връзка с специалистите за те да посочат такива данни от автотехническата експертиза, които да оневинят причинителя. Опитът не е съумял. Лицето е с невлязла в действие присъда 4 години отнемане от независимост ", обясни още Цацаров.

По думите му инспекцията на прокуратурата е открила и данни за насила по отношение на шеф на държавно сдружение за това да бъде уволнен даден човек, да не бъде уволнен различен, да не се употребяват услугите на избран юрист, а на различен, както и да не се назначават хора за избран интервал, разясни още основният прокурор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР