Провеждането на трите симулации на дистанционно електронно гласуване, които планира

...
Провеждането на трите симулации на дистанционно електронно гласуване, които планира
Коментари Харесай

30 000 лв. ще струва на ЦИК симулацията на електронното гласуване

Провеждането на трите симулации на отдалечено електронно гласоподаване, които възнамерява Централната изборна комисия (ЦИК), ще костват 29 400 лв.. Такава е цената на контракта с Данък добавена стойност, който комисията е сключила с компания " Информационно обслужване ". Данните са получени след питане на партия " Да, България " до изборната администрация.
До края на тази година ЦИК би трябвало да извърши задължението си, записано в Изборния кодекс - да организира три пробни гласувания онлайн за измислени партии, обединения и претенденти. За демонстрацията към този момент беше избрана датата 12 декември . След 1 януари 2018 година следва нова поредност от опити, при които системата ще се тества на три поредни избора, в това число частични.
Целта е да има опция за е-вот през 2019 година , когато предстоят идващите избори за евродепутати. Това обаче ще стане действителност единствено при изискване че пробните гласувания са извършени сполучливо - с обезпечена загадка на вота, потвърдена сигурност на системата и при липса на нарушавания. Цялата стойност на плана по внедряване на системата е 1.5 млн. лева, от които 225 000 лева са държавни пари, а останалите - евросредства.
ЦИК към момента не е основала профилираното звено за техническо обезпечаване и надзор на е-вота, което също се изисква по закон, излиза наяве още от отговорите към " Да, България ". От администрацията се оправдават, че Изборният кодекс не планува период за сформирането му. Затова и към него щяло да се пристъпи чак когато е построена системата за отдалечено гласоподаване. Тогава ще стане ясна и числеността му, написа Сега.
Осъществяването на плана за електронно гласоподаване се сблъсква с твърда опозиция, в това число от страна на хора, които са ангажирани по него. Електронният избор би трябвало да се отсрочи поради пробиви в киберсигурността по света, предложи неотдавна шефът на " Информационно обслужване " Михаил Константинов, чиято отговорност е правилното осъществяване на идните симулации. Според него Съединени американски щати, Германия и Холандия са се отказвали от този вид гласоподаване, с цел да се изчистели проблемите. Социологът Андрей Райчев пък предсказа, че въвеждането му ще вкара младите и грамотни хора в групата на купените гласоподаватели.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР