Провеждането на траурното шествие в памет на ген. Христо Луков

...
Провеждането на траурното шествие в памет на ген. Христо Луков
Коментари Харесай

Йорданка Фандъкова прекрати Луковмарш

Провеждането на траурното шествие в памет на ген. Христо Луков беше прекъснато със заповед на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова, оповестиха от пресцентъра на общината.

 Антифашисти стачкуват в центъра на София против „ Луковмарш ” (снимки) Виж още

По-рано през седмицата Столичната община не съгласува декларираното от уредниците шествие (т.нар. Луковмарш) от НДК - бул. " Витоша " - бул. " Патриарх Евтимий " - ул. " Г.С. Раковски " - бул. " Княз Дондуков " - ул. " Тракия " въз основа на получени мнения от ДАНС, Столична дирекция на вътрешните работи и ВКП. Събитието е в съгласие единствено в частта му " поднасяне на венци на ул. " Тракия " 1. Решението е взето въз основа на получени мнения от ДАНС, Столична дирекция на вътрешните работи и ВКП.

След издаването на заповедта за преустановяване на шествието, Столична дирекция на вътрешните работи стартира делене на участниците на дребни групи, които, по най-краткия маршрут, да стигнат до декларираната последна точка, се показва в известието.

По-рано през днешния ден Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на вътрешните работи и кмета на Столична община (СО), в границите на тяхната подготвеност по закон, да подхващат ограничения за съблюдаване на използваните нормативни наставления, за запазване на публичния ред и отбрана правата на всички жители в случаи на зародила заплаха по време на така наречен " Луковмарш ". Това се споделя в известие на прокуратурата.

В известието се отбелязва, че във ВАП са постъпили данни и мнения от основния държавен здравен контрольор и шефа на Столична дирекция на вътрешните работи, свързани с хипотетични опасности за нарушавания на противоепидемичните ограничения и публичния ред.

Изтъква се, че с оглед гореизложеното и в сходство с пълномощията си, ВАП сезира способените органи да подхващат ограничения за недопускане на нарушение на публичния ред и в отбрана на правата и здравето на жителите по отношение на мероприятието.

ВАП изисква да бъде известена за взетите решения и подхванатите дейности.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР