Провеждане в кратки срокове на производството по ликвидация на дружества,

...
Провеждане в кратки срокове на производството по ликвидация на дружества,
Коментари Харесай

Предлагат бърза ликвидация на дружества без дейност и персонал

Провеждане в къси периоди на производството по разпродажба на сдружения, които дават отговор на избрани условия, в това число да не са осъществявали скорошна активност и да нямат нает личен състав.

Това плануват допълнения в Търговския закон, препоръчани от Министерството на правораздаването. В тези случаи се обезпечава и опция за „ обслужване на едно гише “ посредством Агенцията по вписванията. Законопроектът е оповестен за публично разискване, оповестиха от Министерство на правосъдието, представени от Българска телеграфна агенция. Създаването на законова рамка за реализиране на ускорена разпродажба на юридически лица е и ангажимент на страната ни по Плана за възобновяване и резистентност, стадий 254 в Реформа „ Разрастване България “.

Ликвидацията на комерсиалното сдружение е непринудено произвеждане за систематизиране на имуществото му след неговото преустановяване. Целта на ликвидацията е да се събере и осребри цялото имущество на сдружението и откакто се удовлетворят всички кредитори, остатъкът да бъде разпределен сред съдружниците, се сочи в претекстовете към плана.

В същото време сега доброволната разпродажба на бизнес в България лишава близо една година, процедурата е продължителна и скъпа. А приблизително на година се основават сред 30 000 и 50 000 нови юридически лица на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки.

Предлаганите допълнения в Търговския закон плануват основаване нов член 274а „ Бързо произвеждане по разпродажба “. Улесняването на процеса се реализира по две съществени посоки – редуциране на периодите на процедурите и въвеждане на „ обслужване на едно гише “ посредством Агенцията по вписванията, където ще се подават всички заявки. Условията за осъществяване на бързо произвеждане по разпродажба единствено се заявяват и представянето на декларация за тях ще е задоволително за разглеждане на заявките в производството в по-кратки периоди

За да се възползва от новата опция сдружението би трябвало по едно и също време да дава отговор на пет условия:

1. не е осъществявало активност или е прекратило реализираната активност преди повече от дванадесет месеца;
2. не е наемало служащи и чиновници или е прекратило трудовите правни отношения с тях преди повече от дванадесет месеца;
3. няма регистрация по Закона за налог добавена стойност или е прекратило регистрацията си преди повече от дванадесет месеца;
4. няма непогасени отговорности към страната и общините;
5. няма неприключило произвеждане по определяне на данъчни отговорности и отговорности за наложителни осигурителни вноски, по което страна е Националната организация за приходите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР