Проведохме втори кръг от консултации след 28 декември. Има едно

...
Проведохме втори кръг от консултации след 28 декември. Има едно
Коментари Харесай

Контрера, Лилков и Данаилов: Продължават разговорите за шеф на СОС

Проведохме втори кръг от съвещания след 28 декември. Има едно предложение, което направихме с проф. Лилков, подкрепено от " ИТН ", за краткотрайно председателство до бюджета. Вчера ПП-ДБ-СС, в това число и кметът Терзиев, насочиха предложение за много по-широк формат с ротационно председателство за период от почти една година. Тези две оферти сега са на масата.


Това съобщи общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Контрера добави, че се прави опит, включвайки всички групи в Столичния общински съвет, да се съветва кое от тези две оферти би могло да бъде подкрепено и под каква форма.

" Разбира се, ние ще търсим мнението на ГЕРБ и на " Възраждане ", сподели той, уточнявайки, че диалозите са в развой и няма никаква сделка дефинитивно. Контрера акцентира, че Българска социалистическа партия също ще бъдат поканени за съвещания.

От своя страна Пламен Данаилов от Има Такъв Народ съобщи, че за продължение на диалозите на следващия ден съвещанието за избор на ръководител на СОС ще бъде отсрочено, защото все още няма обединяване към това по какъв начин да бъде решено да се продължи. " Затова най-вероятно ще отидем към 25 януари, с цел да си дадем две седмици период да продължим диалозите ", заяви той.

В утрешния ден общинските съветници следва да се съберат присъствено, с цел да гласоподават отсрочване на съвещанието за избор на ръководител на СОС.

Вили Лилков съобщи, че няма да бъде ръководител и в случай че е имал такива планове, е нямало да влиза в ролята на пратеник. „ Това, което е ясно е, че до края на месеца кметът ще внесе предложение за бюджет и до тогава ние би трябвало да бъдем подготвени с непрекъснатите комисии, защото без комисии той не може да бъде обсъждан и не може да бъде признат. Предлагаме след избора на ръководител незабавно да пристъпим към избор на непрекъснати комисии, като нашето предложение е на симетричен принцип да бъдат структурирани всички комисии, според от представителството на общинските съветници в СОС и по подобен метод да са разпределени и председателските места ", изясни той и добави, че се търси необятен консенсус за СОС да проработи.

Лилков акцентира, че не може тази обстановка да продължава и тя не е добра нито за Общинския съвет, нито за кмета, нито за администрацията, още по-малко за Столична община и нейните жители. „ Това няма да го допуснем просто и в случай че някой си мисли, че можем да вървим на предварителни избори, просто да не помни ", безапелационен е той, като означи, че това ще бъде доста тежко леке за СОС, по тази причина ще бъде направено всичко допустимо той да проработи.

Лилков открои като позитивно, че кметът за първи път влиза в договарянията, става страна в договарянията и в прочут смисъл поръчител. „ Положително е това, че виждаме, че ПП-ДБ-СС са склонни на отстъпки, макар че те са политическата секта, която завоюва изборите, т.е. оценяваме като прогрес и актуалните диалози, които водихме, и сме оптимисти за това, което ще се случи в идващите дни ", сподели още общинският консултант.

Контрера изясни, че поставените въпроси към столичния кмет и групата на ПП-ДБ-СС са изключват ли вид за ротация, в който чакат всички, склонни ли са да поддържат систематизиране на непрекъснатите комисии, в които председателски места да се дават на всички политически групи. „ В момента даваме късмет на диалозите. Очевидно постигнахме някакво топене на ледовете и безапелационното мнение на всички, считам, общински съветници е, че не би трябвало да допуснем ескалация на обстановката ", добави той.

Данаилов разясни, че наличието на тези диалози не значи сключване на съдружно съглашение, а градивно търсене на решение на казуса, че към този момент втори месец няма ръководител на СОС./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР