Проведе се Първата национална кампания по проект Знания за натура

...
Проведе се Първата национална кампания по проект Знания за натура
Коментари Харесай

Проведе се Първата национална кампания по проект Знания за натура 2000,

Проведе се Първата национална акция по план " Знания за натура 2000 “, чиято тематика беше " Подкрепа за по-добро схващане на метода за ръководство на Натура 2000 в България “, оповестиха от Европейски фонд за районно развиване.

Тя започва на 28.01.2020 година в гр. София, с провеждането на национално събитие, в което участваха повече от 110 представители на заинтригуваните страни. Представена бе информация за правно-нормативната рамка на новия метод за ръководство на Натура 2000, отговорностите на Националния съвещателен съвет и Документа за задачите на Натура 2000. Срещата завърши с спорен панел " Питай за Натура 2000 “.

В интервала от началото на м. февруари 2020 година до края на м. октомври 2022 година бяха извършени общо 28 районни събития, по едно във всеки регионален град на страната. Домакин на районните събития бяха Регионалните инспекции по околна среда и води, чиито представители откриха всяко едно събитие. В събитията участваха повече от 900 представители на заинтригуваните страни – представители на регионални и общински администрации, регионални дирекции на Държавен фонд " Земеделие “, регионални осведомителни центрове, районни дирекции по горите, държавни горски и ловни стопанства, естествени и национални паркове, районни дирекции " Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, асоциации на бизнеса и ловно-рибарски сдружения, природозащитни организации, университети и музеи.

Основните акценти в извършените полемики бяха свързани с:

Ускоряване на процеса на въвеждане на метода в България;

Привличане на стимулирани младежи, които да работят в районните органи за ръководство на екологичната мрежа;

Пълноценно присъединяване на всички заинтригувани страни в Комитетите на районно ниво;

Изграждане на умения за работа и реализиране на единодушие във връзка с ограниченията, които следва да бъдат заложени в проектите за ръководство за предпазените зони;

По-добро ръководство на базите данни за биоразнообразието в България;

Финансово застраховане на осъществяването на ограниченията и надзор на тяхната резултатност и успеваемост.

Участниците в районните събития обявиха своята подготвеност за присъединяване в Комитета на заинтригуваните страни, както и в процеса на създаване на проекти за ръководство на Натура 2000.

Предстои провеждането на още две акции по същия план.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР