проведе проучване сред местните артисти, за да разбере повече за

...
проведе проучване сред местните артисти, за да разбере повече за
Коментари Харесай

Еднодневна програма за повишаване капацитета на артистите в Троян ще се проведе на 20 май в Информационен Център

организира изследване измежду локалните актьори, с цел да разбере повече за методите при промотиране, продажба и насърчаване на изобретателни артикули. На база резултатите ще бъде показана стратегия за предприемачество в артистичната сфера с гост-лектори от Норвегия

Резултатите от извършената анкета в месеците от януари до април с фокус върху хората, заети в културната сфера в Троян, приказват за потребността от повишение на потенциала и знанията на локалните актьори за запазване на занаята и развиването му посредством цифрови технологии и модерни практики. В изследването участваха 50 актьори, като една трета от тях споделят, че се устоят напълно от изкуство и артистични прояви. Всеки пети от тях разчита на преподавателска активност, като странично занятие, а 10% работят още и в областта на маркетинга, същият е процентът и на заетите в читалищното дело и библиотекарството. Повече от половината за непрекъснато заети на заплата, а 14% имат личен бизнес. Проучването сподели и че огромна част от тях – 38% нямат своя страница в обществените мрежи, което е един от потвърдените канали за сполучливо промотиране и продажба на изкуство.

Екипът на фестивала за модерно изкуство Ritual Gatherings идва в града на 20 май, петък в Информационен център, където от 10 до 17 часа ще бъдат показани няколко лекции и образци за сполучливо културно предприемачество, които артистите могат да приложат в развиването на изобретателните си артикули, тъй че да покачат знанията си посредством тяхното използване. Специални посетители на еднодневния семинар са представители на норвежкия артистичен колектив и актуалния актьор, която има огромен опит в работата с обичайни ритуали в комбиниране с реформаторски практики и модерна медиа. За методите при показване на изкуство, цифровите медии и другите бизнес модели, с които артистите могат да работят, ще опише и даде на практика препоръки Елеонора Дервенска – учител по културен мениджмънт в Нов Български Университет. Ще бъде показана и самодейността на – „ Музей в куфар “. Образователната стратегия, създадена от Музея на особено образование в Шотландия, дава опция за допиране до културното завещание посредством непосредственото образно и сетивно разбиране на наличието.

Семинарът е отворен и безвъзмезден за всички актьори, които имат предпочитание да осъвременят метода при показване на изкуството си и няма ограничаване за формата, в който работят.

Проучването на артистичната общественост бе инициирано от и цели да разпознава моментното положение на културната сфера в града, потребностите и капацитета на локалните актьори. В него се включиха 36 индивида, на възраст сред 18 и 55+ години, непрекъснато живеещи и работещи в града. Паралелно бяха изследвани и локалното културно и фолклорно завещание, в частност характерните ритуали и обичаи в община Троян, тяхното запазване, насърчаване и разпространение посредством интерактивни способи. На база тази информация, уредниците ще изготвят и културен профил на общината, с която тя да бъде подкрепена в стратегическото развиване на локалната културна сцена.

Ritual Gatherings годишен интердисциплинарен културен фестивал, придружен от серия градски събития, който съчетава музика, модерно изкуство, обичайни ритуали, кулинарни и на практика екологични практики.

Проект „Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно модерно изкуство – механизми за създаване на общности и реализиране на устойчиви културни екосистеми ” се извършва с финансова поддръжка, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е част от Оперативна програма „ Културно предприемачество, завещание и съдействие “, Резултат 2 „ Подобрен достъп до изкуства и просвета “.

Основна цел на плана е използването на холистичен метод за съживяването на дребни културни екосистеми, посредством събития и интензивности, ориентирани към основните участници в тях и с фокус – обмяната на опит и културни прояви с специалисти от културния бранш в Исландия и Норвегия. От една страна, планът цели възстановяване достъпа до просвета в дребните обитаеми места чрез провеждането на серия районни микросъбития, последвани от народен, интердисциплинарен фестивал. От друга – планът цели и повишение потенциала на локалните културни оператори и създатели, чрез провеждането на семинари, лекции, работилници и годишен професионален конгрес.

Бенефициент на плана е, а сътрудници в осъществяването на плана са общините Кюстендил, Троян и Шумен, Музеят на националните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, норвежкия артистичен колектив и
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР