Провалила се е новата емисия държавен дълг на вътрешния пазар,

...
Провалила се е новата емисия държавен дълг на вътрешния пазар,
Коментари Харесай

Провали се новата емисия вътрешен държавен дълг от 200 млн. лв.

Провалила се е новата емисия държавен дълг на вътрешния пазар, стана ясно в понеделник вечерта.

Преотворена беше емисия 5-годишни държавни скъпи бумаги с падеж 15 януари 2025 година, като Министерството на финансите се надяваше да набере следващите 200 млн. лева при рента 0.01%, заяви Българската национална банка (БНБ).

В последна сметка ведомството на Владислав Горанов е отхвърлило всички подадени поръчки, които са били на обща стойност 263 млн. лева, защото поисканата от банките и пенсионните фондове цена е била фрапантно повишена, излиза наяве от известието на централната банка, която е провела търга. Официално известие от МФ за момента няма.

" Средната цена на позволените до присъединяване в аукциона поръчки е 97.45 лева на 100 лева номинал, на която подхожда среднопретеглена годишна рентабилност в размер на 0.56% ", оповестиха от Българска народна банка.

Това е извънредно висока рентабилност за 5-годишни бумаги, в случай че през януари от същата емисия бяха продадени ДЦК при рентабилност -0.11%. През февруари пък бумаги за нови 200 млн. лева от същата емисия се изтъргуваха при -0.14%. В началото на април цената към този момент се бе вдигнала на +0.13%.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР