Провалът вече е пълен! Железопътните гиганти Сименс и Шкода внесоха

...
Провалът вече е пълен! Железопътните гиганти Сименс и Шкода внесоха
Коментари Харесай

Жп гигантите Сименс и Шкода заведоха дело срещу БДЖ за новите влакове

Провалът към този момент е цялостен! Железопътните колоси Сименс и Шкода внесоха тъжби в съда против БДЖ-Пътнически транспорти по изискванията на публичната поръчка за закупуване на 42 нови влака, ревизира OFFNews.

И двете тъжби са входирани на 10 септември. На процедура процедурата се апелира от двете компании, които исторически са най-големите снабдители на българските железници през годините. Най-модерните ни локомотиви сега са Шкода, а най-новите мотриси - Сименс Дезиро.

Както OFFNews към този момент неведнъж изясни две години подготовка на търга за новите влакове не стигнаха на БДЖ да измисли почтени условия за покупка на първокласен преносим състав. Въпреки изхарчените десетки хиляди левове за консултанти и адвокатски фирми, в последна сметка поръчката бе написана за мудни, енергоемки, остарели и неуместни влакове. Финансовата скица също е неуместна. Планирано е сервизът на новите влакове, които биха пристигнали най-рано през 2024 година,  да се заплаща с парите от дотацията, която БДЖ получава по контракта за даване на социална услуга. Тук обаче казусът е, че този договор изтича и въобще не се знае дали ще бъде даден още веднъж на БДЖ или на различен пътнически транспортьор.

И Сименс, и Шкода стачкуваха против дискриминационни изискванията на търга с публични писма до управлението на БДЖ. Позицията на водещите международни производители обаче не бе взета под внимание от управлението на железниците ни, към момента водени от център-нападателя дилетант Владимир Владимиров.

Според експерти от бранша в този момент е доста евентуално публичната поръчка, която ще глътне 675 милиона лв. от джоба на българските данъкоплатци, да бъде спряна и да стартира работата по нея от нулата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР