Провалът едва ли може да бъде по-голям: 18 от общо

...
Провалът едва ли може да бъде по-голям: 18 от общо
Коментари Харесай

Истинска катастрофа: провалът на германските танкове Пума


Провалът надали може да бъде по-голям: 18 от общо 18 немски танка " Пума " излизат от строя поради най-разнообразни недостатъци по време на обучение. А таман те би трябвало да пази Източна Европа от военна заплаха.

Звучи като същинска военна злополука: по време на стрелково обучение всичките 18 танка, модел „ Пума “, излизат от строя: повреди в електрониката, проблеми с купола, подпалени кабели. Ако това се случи в действителния живот - а танковете вземат участие в - резултатите биха били трагични, отбелязва организация ДПА. Та нали таман немските „ Пума “ са зачислени към силите на НАТО за изключително бързо реагиране, известни под съкращението VJTF. Впрочем, един от тези танкове коства 17 милиона евро.

В едно обезпокоително писмо до Министерството на защитата в Берлин, представено от сп. „ Шпигел “, командирът на 10-та танкова дивизия генерал-майор Рупрехт декор Бутлер предизвестява, че по време на скорошното обучение и последните две „ Пуми “ излезли от строя единствено след час и половина стрелби – заради недостатъци в купола, в който не седи танкист, тъй като той ръководи отдалечено.

Дефектите са били известни

Тези са екипирани с високотехнологична електроника – и таман тя изневерила в последните учения, споделя се в отчета. Освен това в един танк се запалили кабели и в кабината станал пожар. Подобни недостатъци при „ Пумите “ били към този момент известни, само че до момента не се били появявали с такава активност, написа още „ Шпигел “. А освен това учението в Северна Германия надалеч не сложило танковете пред прекомерно огромни тествания. Генерал-майор декор Бутлер все пак счита, че цялостната боеспособност на танковото поделение ще бъде възобновена едвам след 3-4 месеца.
Редакцията предлага
В Министерството на защитата и в Комисията по защитата към Бундестага са алармирани. Председателката на парламентарната комисия Мари-Агнес Щрак-Цимерман сподели, че чака от ръководителя на плана и от ръководителите на въоръжените сили бързо изясняване на проблемите и оферти за тяхното решение. „ Та нали ние сме вложили толкоз доста пари в тези танкове “, напомни още тя.

Генералният контрольор на Бундесвера (това дава отговор на българското „ шеф на Генералния щаб “ – б.ред.) военачалник Еберхард Цорн разгласи, че със взаимни старания на военните и експертите от оръжейната промишленост казусът би трябвало да бъде решен. А шефът на щаба на сухопътните сили генерал-лейтенант Алфонс Майс изясни, че непредвидената вълна от недостатъци при „ Пумите “ била настъпила в много сложни образователни условия. И че другояче машините били благонадеждни и щели да са подготвени за учението на НАТО през януари. Производителите сега също се оправдават и настояват, че вероятно е трябвало да се реагира по-рано, с цел да има подготвеност за ремонти и промяна на части в придвижване, в хода на самото обучение.

Повреди и проблеми

Танковете от този модел от много време са придружени от повреди и проблеми – до такава степен, че медиите започнаха да пишат за хронични недостатъци. Бундестагът даде зелена светлина за производството на „ Пума “ още през 2002 година, като за армията бяха поръчани 350 бройки. Но доставката неведнъж беше отлагана.

През 2013 година министърът на защитата съобщи, че танковете не могат да бъдат взети на въоръжение, тъй като имат проблеми с електрониката, със софтуера, с образните благоприятни условия на лидера и с тежестта. Първите екземпляри стигнаха до Бундесвера чак през 2015 година, само че военните към момента не ги смятаха за допустими. А се появи и нов проблем: през люка проникваше вода.

Въпреки всичко това на „ Пумата “ се разпореждаха огромни очаквания. Машината с 1100 конски сили може да развива скорост до 70 километра в час и обезпечава по-надеждна отбрана за екипажа. Със своето 30-милиметрово оръдие танкът може в придвижване да поразява цели дори на разстояние от 3000 метра. Новата версия е оборудвана и с ракети с електронно ориентиране, които поразяват противников танкове на разстояние до 4 километра.

Въпрос на чест

Екипажът следи света извън благодарение на камери с 360-градусов обсег, а машината е снабдена и със датчици за нощно виждане. Но огромната загадка на „ Пумите “ е друга: танкът има непрекъсната електронна връзка с бойците на открито, с които непрестанно обменя информация за бойната конюнктура.

През януари Германия поема за една година управлението на силите на за бързо реагиране. Дотогава „ Пумите “ би трябвало да са напълно боеспособни – и това е освен въпрос на чест, само че и на сигурност за страните от Източна Европа, в името на чиято отбрана против заплахата от изток през 2014 година беше основана групировката VJTF.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР