Как Русия вербува кубински наемници

...
Проукраински хакери публикуваха изображения на паспортите на 192 души на
Коментари Харесай

Проукраински хакери публикуваха изображения на паспортите на 192 души на 6 септември – всички кубинци, с изключение на един колумбийски – в Telegram. Те също публикуваха документи, показващи, че тези мъже са били вербувани от офицер от руската армия, за да се бият за руската армия в Украйна. Екипът на наблюдателите на FRANCE 24 размени съобщения с двама от тези новобранци, които казаха, че са се съгласили да се бият за руснаците по финансови причини.

Акаунтът в Telegram „Cyber ​​Résistance“, който нарича себе си група „хактивисти“ и твърди, че работи с украинските власти от близо десетилетие, публикува сканирания на 192 паспорта, всички принадлежащи на кубински мъже, с изключение на един колумбиец, на 6 и 7 септември. Групата също публикува изображения на официални документи, в които се посочва, че тези мъже са пристигнали в Русия – и това, което те казват, е образец на договор на испански за набор в руската армия.

Документите са хакнати от групата от имейл акаунта на Антон Перевозчиков, командващ руската армия. Според автобиографията на Перевозчиков, която хакерите също изтекоха, той ръководи военната наборна станция в Тула, разположена на 200 км южно от Москва. Статии, публикувани от местни медии за центъра за набиране на персонал, казват, че той се управлява от служител със същото име.

Екипът ни не успя да се свърже с предполагаемия вербовчик на кубинските наемници Антон Перевозчиков. Многократните ни обаждания до центъра за набиране на персонал в Тула останаха без отговор. Разследващата медия The Intercept обаче успя да се свърже с Перевозчиков. Той не отрече ролята си в набирането на кубинците и каза, че: „Русия ще спечели.“

Хакерите казаха, че са прехвърлили цялата информация, която са получили от хакването на имейла на командира, на украинските власти. Не знаем как са успели да проникнат в имейл акаунта на вербовчика. Освен това процесът на Русия за набиране на кубинци остава загадка.

„Не мога да кажа, поверително е“ 

Разровихме се в хората, чиито паспорти бяха споделени от хакерите. Открихме Facebook и Instagram профилите на много от тях. По този начин установихме, че поне трима от тях вече са били в Русия преди началото на войната. Други осем споменаха в социалните мрежи, че са се преместили в Русия това лято. Други 15 казаха, че живеят в Русия, но не уточниха от колко време живеят там. Седем от мъжете споделиха изображения на Тула, а петима публикуваха снимки, показващи себе си в руска униформа.

Нашият екип изпрати съобщение до всички 126 кубински граждани, чиито акаунти в социалните медии намерихме. Двама от тях ни отговориха. Тогава един от тях каза, че не иска да бъде интервюиран. Един обаче се съгласи да говори.

Разговаряхме по телефона с мъжа, когото наричаме „Хуан“ от съображения за сигурност. Той не ни каза точното си местоположение, но можехме да чуем други хора да говорят на заден план по време на разговора.

Хуан ни потвърди, че се е записал в руската армия. Той също така каза, че ще бъде изпратен в Украйна, но не каза кога. Той каза, че не му е позволено да дава подробности за това, което прави в Русия. Транскрибирахме нашия разговор, който се проведе на испански.

 

Въпрос: Можете ли да ми потвърдите, че сте нает от руската армия?

Отговор: Да. Пристигнах в Русия преди два месеца.

В: Плащат ли ви за това, което правите?

О: Да, очевидно.

В: Как ви наеха?

О: Обикновено.

В: Защо дойдохте в Русия?

О: Да си изкарвам прехраната, да имам по-добър живот.

В: И знаете ли какво ще бъдете помолени да направите?

О: Да, напълно. Но е поверително.

В: Има ли много други наемници с вас?

О: Да, всички са от Куба.

В: Знаете ли кога ще отидете в Украйна?

О: Това също е поверително.

В: Колко дълго смятате да останете тук, в Русия?

О: Планът ми е да остана тук за дълго време, дойдох тук за по-добър живот. В Куба не можах да си намеря работа.

В: Вие и вашите колеги наемници знаете ли, че украински хакери са получили достъп до вашата информация, включително паспортите ви?

О: Да, знам. Всички тук знаят, че публикуваха информацията ни онлайн, но това, което казаха, е истината.

След разговора ни „Хуан“ спря да отговаря на съобщенията ни.

„Дойдох в Русия, защото имаше възможност“

„Луис“ също е кубинец, чийто паспорт беше публикуван онлайн от хакерите. Още веднъж Луис е псевдоним, използван за защита на самоличността му. Луис ни каза, че е напуснал Куба и е пътувал до Тула, Русия.

В Куба работех с компютри. Реших да напусна страната, защото икономиката е в критична ситуация. Винаги съм работил, откакто бях на 16. Преди можех да си изкарвам прехраната. Но по време на пандемията имаше промяна в парите, което влоши нещата [Бележка на редактора: През януари 2021 г. кубинското правителство извърши реформа, за да има единна валута – преди това имаше система с двойна валута.]

Оттогава е невъзможно да се издържаме от заплатите си, особено за храна. В Куба няма бъдеще. Ето защо толкова много кубинци емигрират. Реших да напусна, за да помогна на семейството си.

Дойдох в Русия, защото имаше възможност, от която исках да се възползвам, но можех да отида на много други места. Напуснах Куба през юли [Бележка на редактора: решихме да не споделяме точната дата на заминаването му, отново, за да запазим анонимността му].

Взех директен полет до Москва, който ми струваше 500 долара. Когато пристигнах, веднага се качих на автобус за Тула.

 

Нашият екип попита Луис дали е отишъл в Тула, за да помогне на руснаците във войната им срещу Украйна.

„Трябва да знаете, защото сте журналисти!“ - отговори той. „Не можем да говорим за това, което правим тук.“

Образци на договори на испански 

Хакерите също така публикуваха това, което според тях е договор за набор на испански за руските въоръжени сили базирана в Тула, разположена на юг от Москва.

Договорът изглежда като шаблон и не е попълнен.

В договора се посочва, че кубинците, които подпишат договора, имат право на „еднократно плащане от 194 000 рубли“, което се равнява на приблизително 1900 евро, за служба в „зоната за специални военни операции на територията в района на Тула“.

Руската армия използва термина „специална военна операция“ за войната в Украйна, откакто за първи път нахлу през февруари 2022 г. Руските медии обаче не са съобщили за „специална военна операция“ в Тула, така че тази фраза е объркваща .

Хакерите също казват, че договорите обещават месечна заплата от 204 000 рубли (2000 евро). Тези числа са с мили над средната месечна заплата в Куба, която е само 34 евро.

Нашият екип не успя да независимо проверяват тези договори. 

Когато разгледахме акаунтите в социалните медии на тези мъже, открихме, че повечето от тях изглежда са от по-нисък социално-икономически произход. Например, един от тях публикува снимка на семейството си пред кабина с ламаринен покрив.

 

Пътуване, документирано в социалните медии 

Повече от половината изтекли паспорти са издадени през 2023 г., много от тях през юни или юли.

Освен изображенията на паспорта, хакерите се сдобиха и с други документи. Най-малко 24 от кубинците също изпратиха на руския вербовчик изображения на документа, в който се посочва, че са влезли на руска територия. Тези документи показват, че повечето от тях са пристигнали в Москва между юли и август 2023 г. на московското летище Шереметиево. Те са пътували през Беларус. Един от тях пристигна на 20 юли, шестима от тях пристигнаха на 1 август, петима от тях пристигнаха на 10 август, девет от тях пристигнаха на 12 август и двама пристигнаха на 17 август.

Хакерите също публикуваха екранни снимки на публикациите на наемниците в социалните медии, което им позволяваше да проследят отново пътуването си.

Един от тях, който влезе в Русия на 18 юли, публикува своя снимка още на следващия ден, на която се вижда на улицата, където се намира центърът за набиране на персонал в Тула. Руските медии съобщиха за адреса на центъра.

Друг кубинец публикува своя снимка на 26 август пред историческа крепост в Тула, както и в мол, също разположен в града.

Друг от кубинците публикува тази своя снимка на 2 септември пред разпознаваема сграда в Тула.

 

Друг от кубинците публикува история в Instagram (архивирана от InfoNapalm, проукраински сайт, който публикува информация за руската война в Украйна), както и видео във Facebook, което показва пристигането му в Тула и след това позира в пред исторически паметници в града.

Някои от кубинците публикуваха в социалните медии, че са се преместили в Русия, докато други отговориха на коментари от семействата си или техни познати, че са в Русия.

В съобщение за рождения ден на нейния племенник човек, който каза, че тя е леля на един от кубинците, спомена, че той в момента се намира в Русия и че е „във война“.

Някои от кубинците са публикували свои снимки в руски военни униформи, като тези снимки по-долу, публикувани на 7 август.

Пътят към руско гражданство за онези, които се записват

През май тази година TKR-info, проправителствена руска медия, публикува репортаж за кубинци, които вече живеят в Русия. Много от тях се присъединиха към военните усилия, след като руският президент Владимир Путин обеща път към руско гражданство за чуждестранни граждани, които се присъединиха към армията.

 

В статия, публикувана от The Moscow Times, независима руска медия, на 5 септември, рускиня каза, че е използвала група във Facebook, за да вербува в армията кубинци, които вече живеят в Русия. Висш офицер от руската армия каза, че е шокиран от броя на батальоните, съставени от международни бойци, които в момента се бият в Украйна.

„Имаше кубинци, имаше сърби. [...] всички по договор с Министерството на отбраната“, каза той.

Нашият екип се свърза с руското Министерство на отбраната, но те не са отговорили на нашите запитвания.

Мрежата за набиране на наемници е разбита в Куба 

Хакването не беше отразено от руските държавни медии, но историята беше широко отразена от кубинските медии.

Преди да се извърши хакването, Куба обяви на 4 септември, че е арестувала 17 души, свързани с незаконна мрежа, набираща наемници за „военни операции в Украйна“. Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи заявиха, че искат да „ неутрализиране и разбиване на мрежа за трафик на хора, действаща от Русия, която се опитва да включи кубински граждани, които живеят там, както и някои от Куба, във военните сили, замесени във военните операции в Украйна".

За момента има не е установена връзка между тази мрежа и мрежата в Тула.

Въпреки връзките си с Русия, Куба отрича каквато и да е роля във войната в Украйна.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР