Проучванията сочат, че ще има втора бежанска вълна от Украйна,

...
Проучванията сочат, че ще има втора бежанска вълна от Украйна,
Коментари Харесай

Мариана Тошева: Почти половината от бежанците от Украйна са настанени в частни домове

Проучванията сочат, че ще има втора бежанска вълна от Украйна, тъй като обстановката там не затихва, тъй че България би трябвало да е добре готова, съобщи пред bTV Мариана Тошева – новият ръководител на Агенцията за бежанците.

„ Близо 900 чиновници на министерството на вътрешните работи са подготвени по системата за регистрация на бежанци на Държавна организация за бежанците, разкриват се и нови места за регистрация, само че всичко е обвързвано и с техническо поръчителство “, изясни тя.

По думите ѝ до края на май хората, избягали от Украйна и настанени в хотели, ще могат да останат в тях.

„ При този безвизов режим 90 дни част от хората в действителност към момента се двоумят дали да пристъпят към регистрация за краткотрайна протекция и надлежно да употребяват правата, които произтичат. Регистрацията е значима за правата на тези хора и е обвързвана с адресната регистрация за общественото подкрепяне, а другата линия това е, че те при всички положения се настаняват, т.е. не са оставени без заслон и без обгрижване “, изясни ръководителят на Агенцията за бежанците.

Тя напомни, че през вчерашния ден на „ Лъвов мост “ в София и открит нов пункт за регистрация на бежанци със съдействието на БЧК. За група от 57 дами и деца, настанени на територията на София, е проведен зелен кулоар за регистрация. Това беше пилотно начинание, с цел да забележим по какъв начин системата може да работи в сходни случаи “, разяснява Мариана Тошева.

По думите ѝ съвсем месец след началото на войната имаме 19 000 регистрирани жители на Украйна с краткотрайна протекция. По данни на Гранична полиция са влезнали 127 616 души, а като останали се водят 58 723.

„ Гражданите на Украйна да се възползват от статута на протекция в нашата страна, както и в страните от Европейския съюз. Правата, които произтичат от това са главно настаняване, здравно обслужване. На този стадий здравното обслужване е планувано както за всички лица, които са на територията на страната - незабавната помощ, а за по този начин наречените уязвими групи като бременни дами, възрастни хора, инвалиди, хора с хронични болести, за тях към този момент по реда за българските жители се обезпечава здравно обслужване “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР