Проучване в 8 европейски страни показва, че информационните кампании за

...
Проучване в 8 европейски страни показва, че информационните кампании за
Коментари Харесай

Парадокс: Информационните кампании може да намалят желанието на хората да се ваксинират

Проучване в 8 европейски страни демонстрира, че осведомителните акции за изгодите от имунизациите може да понижат желанието за имунизация, оповестиха от Техническия университет в Мюнхен (TUM) – една от университетските институции, която взе участие в реализирането му дружно с Университета в Тренто и Лондонското учебно заведение по стопанска система и политология.

В проучването са били включени 10 000 неимунизирани възрастни от България, Франция, Германия, Италия, Полша, Испания, Швеция и Обединеното кралство, по време на интензивната фаза на имунизационните акции през 2021 година

Първоначално на участниците е била предоставена онлайн обща информация за наличните ваксини и поотделно три комбинирани послания с текст и изображения, всяко за една обособена група. Резултатите са били съпоставени с резултатите в контролна група, формирана от хора, които не са получили никакви послания.

Съобщение 1 е подчертавало ефикасността на наличните ваксини за понижаване на риска от съществено заболяване и гибел от COVID-19.

Съобщение 2 е било фокусирано върху преимуществата на документа за имунизация, изключително за пътешестване.

Съобщение 3 е подчертало върху вероятността за приятни действия и занимания в свободното време без ограничавания, да вземем за пример визити на заведения за хранене и кино, достъп до фитнес студия и наличие на концерти.

След като прочели трите послания, участниците са били запитани дали имат предпочитание да се имунизират против COVID-19, в случай че им се даде опция през идната седмица. В Германия желанието за имунизация се оказало доста по-високо и в трите групи спрямо контролната група.

В Обединеното кралство готовността е била по-висока единствено в групата, в която известието е акцентира преимуществата на документа за имунизация.

Във всички останали страни и трите известията се оказали не просто без резултат, а даже провокирали противопоставен резултат. Изследователите открили, че хората в Испания и Италия, които се уведомили по този метод за понижения риск от заболяване с ваксини, били по-малко склонни да се имунизират, в сравнение с хората в съответните контролни групи.

От екипа на изследването вършат извода, че решителен фактор за държанието е здравна просветеност. Това би трябвало да се има поради по принцип и да се работи целеустремено за нейното повишение, предлагат анализаторите.

Също по този начин откривателите открили, че значение имат доверието на жителите в тяхното държавно управление, тяхната обща просветеност във връзка с въпросите на опазването на здравето, както и делът на популацията, което има вяра в тайни теории. Като цяло възрастните хора са били по-малко възприемчиви към послания, без значение от тяхното наличие. Мъжете в дейна възраст с по-ниска степен на обучение са били по-склонни да вземат решение да се имунизират, откакто са се уведомили за преимуществата им във връзка с свободата на пътешестване и прекарването на свободното време, по-образованите са останали по-скептични.

В страните с релативно огромно разпространяване на теориите на конспирацията нито посланието за изгодите за здравето, нито това за опциите за прелестно превозване на свободното време са довели до обилни триумфи на имунизационната акция.

„ Анализът демонстрира, че мощната дезинформация може да изясни негативното влияние на предлаганата здравната информация в Испания и Италия “, разяснява проф. Джузепе Велтри, специалист и учител по компютърни обществени науки в Университет в Тренто.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР