Проучване установи, че хората, навършили 60 и повече години, които

...
Проучване установи, че хората, навършили 60 и повече години, които
Коментари Харесай

Заседналият начин на живот е свързан с по-висок риск от деменция при по-възрастните хора

Проучване откри, че хората, навършили 60 и повече години, които водят затънал метод на живот, може да са изложени на нараснал риск от деменция, заяви електронното издание „ Медикъл експрес “. 

Проучването на Южнокалифорнийския университет и Университета на Аризона сподели, че рискът от деменция доста се усилва измежду възрастните, които прекарват повече от 10 часа дневно без физическа интензивност – удивително изобретение, като се има поради, че средностатистическият американец прекарва към 9,5 часа всеки ден точно по този начин.

Проучването също по този начин разкри, че поредните часове, прекарани статично, нямат толкоз огромно значение, колкото общото време за целия ден, написа Българска телеграфна агенция. Независимо дали заседналият метод на живот продължава в границите на интервали, обхващащи няколко часа, или пък е разпределен от време на време през целия ден, общото време, прекарано по този начин, има сходна връзка с деменцията, сподели създателят на проучването Дейвид Райклън.

Изследователите използваха данни от „ Байобанк Англия “ – огромна биомедицинска база данни във Англия. Като част от изследване на „ Байобанк Англия “, над 100 000 души се съгласиха да носят акселерометри за премерване на придвижване за 24 часа всеки ден в продължение на една седмица. Изследователите се концентрираха върху извадка от почти 50 000 души на възраст над 60 години, които не са били диагностицирани с деменция при започване на изследването.

След това учените използваха логаритъм за машинно образование, с цел да проучват огромния набор от данни от показанията на акселерометрите и да класифицират държанието въз основа на разнообразни интензитети на физическа интензивност. Алгоритъмът съумя да направи разлики и сред типовете интензивност, като да вземем за пример затънал метод на живот и просто сън.

След към шест-годишно следене, откривателите използваха и болнични досиета и данни от регистъра на смъртните случаи, с цел да дефинират какъв брой души са били диагностицирани с деменция. Те откриха, че общо 414 души са развили положението.

След това екипът поправя своя статистически разбор за избрани демографски данни (напр. възраст, пол, просветително равнище, раса/етническа принадлежност, хронични болести, генетика) и характерности на метода на живот (физическа интензивност, хранене, тютюнопушене и приложимост на алкохол, психологично здраве по лични данни), което може да повлияе на здравето на мозъка.

Въпреки че високите равнища на заседнало държание са свързани с нараснал риск от деменция, откривателите откриха, че има избран часови диапазон на заседналия метод на живот, който не е обвързван с деменцията.

„ Бяхме сюрпризирани да установим, че рискът от деменция стартира бързо да нараства след 10 часа, прекарани в заседнало състояние всеки ден, без значение от това по какъв начин се е натрупало времето в заседнало състояние “, сподели Джийн Александър – създател на проучването и професор по логика на психиката и психиатрия в института „ Евелин Ф. Макнайт “ към Университета на Аризона и Центъра за проучване на заболяването на Алцхаймер в Аризона.

Необходими са повече проучвания, с цел да се откри причинно-следствената връзка и дали физическата интензивност може да понижи риска от развиване на деменция, споделиха създателите.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР