Проучване сред 27 държави показва, че употребата на антибиотици е

...
Проучване сред 27 държави показва, че употребата на антибиотици е
Коментари Харесай

В България има свръхупотреба на антибиотици |

Проучване измежду 27 страни демонстрира, че използването на антибиотици е спаднала с 18%. България е единствената измежду тези страни със свръхупотреба на антибиотици. Ръстът на използването у нас е с 30%, а при азитромицина със 100%. 

Данните заяви доцент Иван Иванов – началник на Националната референтна лаборатория „ Контрол и мониториране на антибиотичната устойчивост “ към Център по заразни и паразитни заболявания, на конференция, с която беше даден старт на Световната седмица, отдадена на осведомеността за антимикробната устойчивост и COVID-19 (18 - 24 ноември 2021 г.). Организатор на събитията в осведомителната акция е Офисът на СЗО в България.

Коронавирусната пандемия провокира свръхупотреба на антибиотици през 2020 година, което усили неимоверно устойчивостта на бактериите към антибиотично лекуване. Това на процедура води до неспособност да се лекуват с антибиотици даже банални инфекции, демонстрират данни на СЗО. 

Антимикробната устойчивост е една от 10-те огромни закани за човечеството , акцентира доцент Михаил Околийски - специалист от офиса на Световната здравна организация в България.

Той изрази недоумението си, че към този момент трета година в България не се приема създадената от специалистите Национална стратегия за антимикробна устойчивост и в хуманната, и във ветеринарната медицина.

COVID-19 не се лекува с антибиотици, тъй като тежкоболните страдат от вирусна пневмония, а не от бактериална. Само в 7% от случаите на тежко боледуващи от COVID-19 има насложена върху вирусната и бактериална зараза. Единствено тогава се ползват антибиотици, и то в болница, акцентира доцент Иванов. Той акцентира, че азитромицинът е антибиотик, който се понася добре от децата и досега се е ползвал основно за бактериални инфекции в детска възраст. Ненужното лекуване на COVID-19 с азитромицин в действителност заплашва здравето на нашите деца през днешния ден и в бъдеще, изясни доцент Иванов.

Антибиотиците не може да се употребяват за профилактика на COVID-19. Единственото средство, което защищава от заразяване и от тежко боледуване, са имунизациите. България не би трябвало да остава остров на нелепостта с най-ниското ваксинално покритие “, категоричен бе доцент Михаил Околийски.

Тази вечер постройката на НДК ще бъде осветена в синьо, с цел да сигнализира алегорично за голямата опасност от антимикробна устойчивост и с цел да подсети, че вяра има, показаха уредниците на събитието.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР