Проучване на Станфордския университет и компанията за анализ на социалните

...
Проучване на Станфордския университет и компанията за анализ на социалните
Коментари Харесай

„Империята на лъжите“ отново бе разобличена

Проучване на Станфордския университет и компанията за разбор на обществените мрежи „ Графика “, демонстрира, че през последните пет години в границите на плана на Съединени американски щати „ Действия за скрито въздействие “ са основани стотици подправени сметки, които популяризират дезинформация в голям брой обществени платформи, предизвикват прозападни действия и клеветят редица страни, в това число Китай, Русия и Иран.

Вестник „ Вашингтон пост “ разгласява материал по този въпрос, акцентирайки, че под натиска на Министерството на защитата на Съединени американски щати, ще бъде преразгледан метода, по който американските военни организират загадка осведомителна война. Първоначалното желание на прегледа обаче не е да спре разпространяване на дезинформация, а да възнамерява по какъв начин да го направи по-скрито.

Доста американски политици са опитни във фабрикуването на дезинформация, манипулирането и подвеждането на публичното мнение. Сенатор Ранд Пол един път сподели: „ Знаете ли кой е най-големият пропагандатор на дезинформация в света? Отговорът е американското държавно управление “. Докладът на Станфордския университет и тези на други институции показват, че планът „ Действия за скрито въздействие “ е единствено върхът на айсберга на американската кибервойна.

Фабрикуването на дезинформация е един от методите Съединени американски щати да подкопаят режимите в други страни. Например, когато през 2011 година избухна „ Арабската пролет “, Съединени американски щати стартираха „ Арабска интернет лига “, разпространяваща дезинформация за да подбуден „ цветни революции “. В Източна Европа Съединени американски щати непрестанно предизвикаха спора сред Русия и Украйна посредством подправени сметки в обществени мрежи и в същото време не не помниха да постановат своя имидж като „ избавител на света “. В книгата си немският публицист Михаел Лудес показва, че „ когато водата е мътна, елементарно се жънат геополитически и стопански изгоди “.

Съединени американски щати също употребяват дезинформация да снемат виновност от себе си и да дискредитират своите противници. Например, отчет на  Австралийския проучвателен институт показва, че при експлоадирането на епидемията от COVID-19 през 2020 година, хиляди сметки в обществени мрежи, свързани с Републиканската партия и десните сили в Съединени американски щати, трескаво са споделяли мнения, обвиняващи Китай.

С „ проекта Робин “ по време на Студената война Вашингтон подкупиха медиите да манипулират публичното мнение, с „ колба прахуляк за пране “ стартира войната против Ирак, с огромен брой подправени интернет-акаунти популяризира неистини против други страни.  Всичко това демонстрира същинския облик на Съединени американски щати като „ Империя на лъжите “.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР