Проучване на Националния статистически институт показва, че заетостта сред висшистите

...
Проучване на Националния статистически институт показва, че заетостта сред висшистите
Коментари Харесай

Висшистите у нас печелят до 3 пъти повече пари от тези с основно образование

Проучване на Националния статистически институт демонстрира, че заетостта измежду висшистите е най-високата в страната спрямо хората, приключили приблизително и главно обучение.

Данните сочат още, че заплатите измежду приключилите висше обучение са два до три пъти по-високи от тези на останалите.

90 на всеки 100 души с висше обучение са намерили професионална реализация. Със спадането на просветителната степен пада и заетостта. Най-ниската претовареност, може би предстоящо, е тази на хората, които имат единствено главно обучение. Висшистите вземат два до три пъти повече пари от тези с главно обучение. 

Създаването на наставнически стратегии подкрепя учениците да създадат по-адекватен избор на университет, запознавайки ги с хора от разнообразни бизнес среди. 17-годишната Ивет Николаева минава сходен курс и открива пристрастеност у себе си към медиите и връзките. „ Осъзнах, че организирането на събития е доста комплицирано, само че пък е доста занимателно да приказваш с хора - цялостната връзка. Мисля, че ще е нещо в тази област ”, счита ученичката.

Според ментора на Ивет Мариела Петкова тези стратегии оказват помощ на учениците и студентите да основат професионални контакти и умения, които след това да доведат до по-добра работа и заплата. „ Ако аз бях ѝ изнесла една лекция, в нашия случай по какъв начин да прави събитие, да го провежда, да откри спонсори, тя щеше да кима с глава, само че да не разбере нищо. Не, аз желаех да подходя на практика и тя да ги прави тези неща ”, уточни Мариела пред Нова тв.

Премахването на университетските такси за студенти и бакалаври държавна поръчка се чака да докара до повече висшисти с високи заплати. Според част от академичната общественост във висшето обучение обаче мярката ще докара до спад в интереса на студентите и по-ниско качество на преподаване. Според ръководителя на профсъюз „ Висше обучение ” Лиляна Вълчева по този метод се затварят устите на студентите. „ Те няма да бъдат участници в процеса и малко по малко ще изгубят интерес към образованието ”, счита тя.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР