Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за ноември 2017-а година

...
Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за ноември 2017-а година
Коментари Харесай

НСИ: Подем в строителството при по-слабо повишение на промишленото производство и при търговията на дребно

Проучване на Националния статистически институт (НСИ) за ноември 2017-а година регистрира известно увеличение на промишленото произвеждане и на търговията на дребно при по-солиден напредък на продукцията в бранш " Строителство ", което като че ли е знак за стабилизация на икономическата агресия в България през последното тримесечие на предходната година след повишаване на Брутният вътрешен продукт на годишна база с 3,9% през интервала юли - септември.

Индексът на промишленото произвеждане в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличи през ноември с 0,3% по отношение на октомври, когато обаче беше регистриран спад с 1,1 на 100.

На годишна база растежът на календарно изгладения показател на промишленото произвеждане се забави през ноември до 1,7% по отношение на месец по-рано, когато беше регистрирано покачване от 2,9 на 100. Въпреки това индустрията в нашата страна се усъвършенства за десети следващ месец, откакто за последно производството излезе на отрицателна територия през януари 2017-а година, когато се сви с 1,0 на 100.

През ноември нарастване по отношение на предходния месец е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,3% и в преработващата индустрия - с 0,5%, до момента в който в добивната индустрия е регистрирано солидни понижение с 3,3 на 100.

На годишна база производството в преработващата индустрия нараства с 4,6%, само че при спад със 7,4% в добивната индустрия и с 4,6% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

В същото време показателят на Национален статистически институт за продукцията в бранш " Строителство " бележи стабилен напредък за втори следващ месец, повишавайки се през ноември с 1,4% по отношение на октомври, когато набъбна с 2,2 на 100. Продукцията от гражданското и инженерно строителство се увеличи с 0,6%, а при сградното строителство - с 1,9 на 100.

На годишна база строителната продукция бележи покачване през ноември със 7,9% след напредък с 10,1% през предходния месец. Това съставлява напредък в строителството за девети следващ месец, което е следващ явен знак за изкривяване на отрицателната наклонност на стесняване на производството в строителния бранш, която беше в действие през цялата 2016-а и и през първите два месеца на 2017-а година.

Национален статистически институт показа и своя финален отчет за търговията на дребно през предпоследния месец на 2017 година. През ноември оборотът в търговията на дребно, без търговията с коли и мотоциклети по съпоставими цени, се увеличи с 0,3% по отношение на октомври, когато набъбна с 0,6%, до момента в който на годишна база растежът на комерсиалния оборот остана на октомврийското равнище от 3,8 на 100.

Днешните положителни данни алармират за стабилизация на икономическия напредък през последното тримесечие на миналата година, откакто през интервала юли - септември Брутният вътрешен продукт на нашата страна се разшири с 3,9% на годишна база, съгласно дефинитивни данни на Национален статистически институт.

Трябва обаче да се има поради, че изследване на националната статистика от края на предишния година показващо известно утежняване на стопанската обстановка в България през последния месец на 2017-а вследствие на по-неблагоприятен бизнес климат в индустрията, строителството и в бранша на услугите при негова стабилизация в търговията на дребно по отношение на ноември. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР