Проучване на Кампания за чисти градове“ (Clean Cities Campaign) сочи,

...
Проучване на Кампания за чисти градове“ (Clean Cities Campaign) сочи,
Коментари Харесай

62% от жителите на пет европейски града искат дни без автомобили

Проучване на „ Кампания за чисти градове “ (Clean Cities Campaign) сочи, че 62% от жителите в пет от огромните европейски града желаят да има един ден в седмицата без коли. Гражданите на Лондон, Барселона, Варшава, Брюксел и Париж посрещат позитивно концепцията един път седмично улиците да са предопределени единствено за пешеходци или напредване с колела.

Проучването е извършено през юни тази години измежду 1000 души във всеки град. Данните от него бяха обявени по случай Световния ден без коли, който се означи през вчерашния ден, написа Българска телеграфна агенция.

От „ Кампания за чисти градове “ – мрежа от над 70 неправителствени организации, напомнят, че дните без коли са оповестени за пръв път по време на петролното ембарго през 70-те години на 20 век, което е довело до растеж на цените на горивата. Тогава 10 страни в Европа вкарват „ Недели без коли “, показват уредниците на изследването.

Според разбор на „ Кампанията за чисти градове “ с един ден без коли, въведен в огромните европейски градове, може да се спестят сред 541 и 945 хиляди барела нефт. Дните без коли могат да бъдат осъществени бързо, тъй като не се нуждаят от нова инфраструктура или спомагателни регулации.

От екологично съдружие „ За Земята “ напомнят в прессъобщение, че Столичната община е в развой на приемане на първите си Зони с ниски излъчвания от превоза. „ Планът за деяние, който се чака да одобри от общината тази година, ще предопредели по избран метод бъдещето на града като качество на въздуха и качество на живот като цяло “, означават от организацията.

По случай Деня без коли в София през днешния ден бяха проведени няколко събития. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и заместник-кметът по превоза Кристиан Кръстев показаха най-нови електробуси, които са част от новаторския план за “автобус при поискване ”, които ще са най-вече за кварталните улици на София. Разработено е приложение за прилагане по Проект на Столична община „ INNOAIR “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР