Проучване на Евробарометър за антимикробната резистентност показа, че 23% от

...
Проучване на Евробарометър за антимикробната резистентност показа, че 23% от
Коментари Харесай

Евробарометър: 13% от антибиотиците в България се купуват без рецепта

Проучване на Евробарометър за антимикробната устойчивост сподели, че 23% от респондентите са вземали антибиотици през последната година, което е най-ниската цифра от 2009 година насам. Тези данни обаче варират от 42% в Малта до 15% в Швеция и Германия. В България 33% от респондентите са взимали някакъв тип антибиотик през последната година.

Проучването демонстрира също, че към 8% от антибиотиците се купуват без рецепта в страните от Европейски Съюз, до момента в който у нас това са 13% от антибиотиците.

Същевременно се е нараснало доста потреблението на най-широкоспектърните антибиотици, изключително в лечебните заведения. Например потреблението в лечебните заведения на карбапенеми (нов клас антибиотици, структурно сродни с пеницилините - б. р.) е повишено с 34% сред 2012 и 2021 година

По отношение на познанията за антибиотиците, едвам 50% от респондентите общо за Европа знаят, че те не са ефикасни против вируси. В България това са 41% от респондентите. 46% от хората у нас знаят, че антибиотиците не са ефикасни против простуда, а 78% - че ненужната приложимост на антибиотици ги прави неефективни.

Най-честите аргументи, заради които са били използвани антибиотици в Българи през последната година, са Коронавирус (30%), температура (25%), кашлица (21%) и болки в гърлото (20%). 51% от българите настояват, че преди да посегнат към антибиотиците са си създали проучвания, а 79% - че стопират да го пият, когато завърши цялото лекуване.

В отговор на въпрос дали при боледуване от COVID‐19 са приемали каквито и да е антибиотици, 46% от българите дават отговор, че не са боледували от коронавирусна зараза.

Проучването на Евробарометър е извършено в 27-те страни членки на Европейски Съюз в интервала сред 21 февруари и 21 март 2022.

Нови данни, оповестени през днешния ден от Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите (ECDC), демонстрират, че като цяло сред 2016 година и 2020 година в ЕС/ЕИО броят на инфекциите и смъртните случаи, дължащи се на антимикробна устойчивост, се е нараснал доста. В целия Европейски съюз, Исландия и Норвегия всяка година от резистентни на антибиотици инфекции умират над 35 000 души. Тези инфекции водят до спомагателни 1,5 милиарда евро разноски за опазване на здравето и загуба на продуктивност в Европейски Съюз.

Между 2017 и 2021 година също има повишаване на броя и % на обявените инвазивни инфекции с Klebsiella pneumoniae и Acinetobacter spp., които са резистентни на карбапенеми – група антибиотици, които постоянно се употребяват единствено в краен случай.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР