Проучване на ДНК от октоподи разкри, че антарктическата ледена покривка

...
Проучване на ДНК от октоподи разкри, че антарктическата ледена покривка
Коментари Харесай

ДНК от октоподи дава информация за топенето на антарктическия лед преди 120 хил. години

Проучване на ДНК от октоподи разкри, че антарктическата ледена завивка евентуално се е разрушила преди 120 000 години при температури, сходни на днешните, предадоха ДПА и Агенция Франс Прес, базирайки се на откриватели.

Австралийски и новозеландски учени съпоставиха генетичните профили на октоподи на Турке, открити в моретата Уедъл, Амундсен и Рос в Южния океан в Антарктида, написа Българска телеграфна агенция. Данните сочат генетична съгласуваност, датираща от последния междуледников интервал - откъслек време от сред 130 000 и 115 000 години, характеризиращ се с по-топъл климат от днешния, с по-високо международно морско ниво и по-малки ледени покривки. 

Проучването, оповестено в списание " Сайънс ", оказва помощ да се отговори на дълго разисквания въпрос дали ледената завивка на Западна Антарктика е рухнала в оня интервал.

" Тази генетична съгласуваност би била допустима единствено в случай че по време на последния междуледников интервал е имало цялостно сриване на ледена завивка и това е отворило морски пътища, свързващи днешните морета Уедъл, Амундсен и Рос ", изясни ръководителят на проучването Ян Стругнел от австралийския университет " Джеймс Кук ".

" Това е разрешило на октоподите да пътуват през отворените проливи и да обменят генетичен материал, който можем да забележим в ДНК на днешните популации ", споделя постдокторантката Сали Лау.

Стругнел означи, че през последния междуледников интервал " междинните световни температури са били с 0,5-1,5 (градуса по Целзий) по-високи от прединдустриалните равнища, а равнището на международния океан е било с 5-10 метра по-високо от днешното ".

" Това, което прави тази ледена завивка значима, е, че сега Антарктида има максимален принос за покачването на морското ниво в международен мащаб. Пълното й разрушение може да увеличи равнището на Световния океан с сред три и пет метра ", споделя тя.

" Разбирането на това по какъв начин е била конфигурирана тази ледена завивка в близкото минало, когато световните температури са били сходни на днешните, ще ни помогне да подобрим бъдещите прогнози за повишение на световното морско ниво ", продължи Стругнел.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР