Проучване на CBS News установи, че след последното обвинение на Тръмп много американци виждат последици за демокрацията. За някои това е лично

...
Отговорът на Америка на тазседмичното обвинение срещу Доналд Тръмп предоставя
Коментари Харесай

Отговорът на Америка на тазседмичното обвинение срещу Доналд Тръмп предоставя прозорец в повече от това как американците гледат на предполагаемите му действия сами по себе си, но и в това какво според тях означава това за самата демокрация .

Половината нация вярва, че Тръмп се е опитал да остане на поста след мандата си чрез незаконни и противоконституционни средства. За повечето американци подобно усилие би означавало подкопаване на демокрацията. За тях и за мнозинството от американците като цяло поредицата от обвинителни актове и текущите разследвания срещу Тръмп се възприемат като „защита на демокрацията“ и „поддържане на върховенството на закона“. една трета от страната смята, че Тръмп се е опитвал да остане на поста чрез законни, конституционни средства - законни, отчасти защото повечето от тях (включително повечето републиканци) вярват на твърдението на Тръмп, че изборите са били нелегитимни на първо място. За повечето републиканци поредицата от обвинителни актове също са лични и ги разглеждат като "атака" срещу хора като тях - повтаряйки част от реториката на Тръмп по време на предизборната кампания. И голямо мнозинство от републиканците смятат, че обвиненията са опит да се спре президентската кампания на Тръмп през 2024 г.

Повечето американци обикновено описват множеството обвинения, пред които е изправен Тръмп сега, като „поддържане на върховенството на закона“ и „защита на демокрацията“.

Повечето също смятат, че са опит да спрат кампанията на Тръмп през 2024 г., подкрепена от републиканците, които е много вероятно да мислят така (но тази група всъщност включва и някои демократи, може би виждащи тази кампания като заплаха за демокрацията по същия начин, по който те виждат действията на Тръмп.)

По-внимателен поглед върху партийните различия

Има повече силни партийни разделения относно това какво означават всички тези обвинения. Демократите виждат в това спазване на закона. Републиканците го възприемат като политически ход, а повечето републиканци лично го възприемат като атака срещу хора като тях, канализиране на някои от предизборните точки на Тръмп.

Има обаче някои различия в рамките на Републиканската партия: това са идентификатори MAGA които възприемат обвиненията като атака срещу хора като тях. Но почти всички републиканци смятат, че обвиненията са опит да се спре кампанията на Тръмп.

Повечето независими, заедно с голям брой демократи, казват, че ако в действителност Тръмп се е опитвал да отмени избори, това би било подкопаващо демокрация.

Мнението тук изглежда е свързано с това, което хората вярват относно изборите през 2020 г. Тези, които смятат, че Джо Байдън не е бил легитимно избран – предимно републиканци – са склонни да смятат, че Тръмп е планирал да остане на поста чрез съдебни процеси, а някои от тях смятат, че той е защитавал демокрацията.

след обвинението срещу секретни документи.

Има група, около една пета от страната, която не приема изцяло партийната линия в нито една посока, която наистина смята, че г-н Байдън е спечелил законно, а също и че Тръмп не е действал незаконно. Някои гласове се притесняват, че обвиненията са политически, но четирима от 10 от тях казват, че ако Тръмп се опита да отмени изборите, това би подкопало демокрацията. Така че това би била групата, която трябва да наблюдавате, ако в действителност започне процес, но в момента те не обръщат толкова внимание на събитията.

Това проучване на CBS News/YouGov е проведено с национално представителна извадка от 2145 пълнолетни жители на САЩ, интервюирани между 2-4 август 2023 г. Извадката беше претеглена според пол, възраст, раса и образование въз основа на проучването на американската общност от преброяване на населението в САЩ и текущото проучване на населението, както и предишни гласуване. Допустимата грешка е ±2,9 точки.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР