Проучване на американски психолози е извело зависимост, според която първородните

...
Проучване на американски психолози е извело зависимост, според която първородните
Коментари Харесай

Редът на раждане определя характера

Проучване на американски психолози е извело взаимозависимост, съгласно която първородните са по-високо интелигентни. Темата за разликите сред децата, породени от реда им на раждане, е основала доста разногласия, само че е безспорен факт, че корелация съществува.

Най-младите деца

Според проучванията най-младите деца, отглеждани в фамилията, се трансформират в „ бунтовници “. Те са по-склонни да поемат опасности спрямо другите на тяхната възраст. По-вероятно е да вземат участие в рискови действия и рискови спортове, когато пораснат.

Обяснимо е с това, че най-младите деца в дома имат минимум власт над ориста си в ранна детска възраст. Изборите не се диктуват единствено от родители, а и от по-големите братя и сестри, грижите се поставят от всички и това се приема като ограничение. По време на пубертета обаче, всяка персона се пробва да реализира самостоятелност, затова предходното мощно въздействие се отхвърля по характерен единствено за най-младите деца метод.

Евентуалната ревнивост на по-големите деца, основава нетърпимост към такава в зрелост.

По средата

Родените „ в средата “ са по-склонни да оказват помощ. Според изследване те са доста по-способни на просоциално държание, алтруизъм и слагане на близките пред себе си. Това е разследване на обстоятелството, че са минали през интервал, в който всички са се грижили за тях, а в следствие са били и грижовни към по-беззащитното бебе. Налагало се е вземане предвид с по-възрастните и грижа за по-малки.

Плод на желанието за утвърждение, което всяко дете има, е непрекъснатото полагане на старания да са добре вградени в фамилията, а когато пораснат и в социума.

Желанието за независимост при тях не е изразено в революционни настройки, а в податливост да бягат от връзки, които усещат като ограничаващи.

Първородните

Според психолозите първородните и единствените деца са заобиколени от възрастни, по-умни от тях и най-лесният метод да им се угоди е стандартният. Според изследването, вероятността да заемат управителна позиция е висока, също както и да бъдат политически водачи или изпълнителни шефове. Първородните се разпознават най-пряко с родителите и властта (поради обстоятелството, че са полагали грижи и вземали решения за другиго), ето за какво са по-академично настроени и уверени в качествата си. Тези признаци постоянно се демонстрират на работното място.

Последната част от изследването твърди, че без значение от реда на раждане, най-вероятно е децата да намерят другари, които имат същия (или доста подобен) ред на раждане.

Framar.bg

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР